• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Орлин Горанов празнува рожден ден с нова песен
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Орлин Горанов

  “Един живот” е специален подарък за обичания изпълнител от композитора Митко Гидишки и автора на текста Иван Тенев

  С нова песен отбелязва рождения си ден обичаният изпълнител Орлин Горанов. Днес той навършва 63 години.

  “Един живот” е поредната му нова песен, представена през 2020-а, след “Дали” и “Тунел от самота”. Тя е специален подарък за Орлин Горанов от композитора Митко Гидишки и автора на текста Иван Тенев.

  Орлин Горанов е единственият изпълнител в България със звездна кариера, както на популярната, така и на оперната сцена.

  Роден в Берковица на 8 август 1957 година. Музикалната му дарба и великолепните гласови данни са открити от Стефан Диомов по време на военната му служба в Ансамбъла на ГУСВ, чийто солист остава до 1985 г.

  През 1978 г. още при дебюта си на „Младежкия конкурс за забавна песен“, печели първа награда за представената от него песен „Интимно“ (муз. Стефан Диомов). През следващите няколко години се утвърждава сред водещите певци в българската популярна музика. За създаването на елегантния му стил допринася и сътрудничеството му с Александър Бръзицов.

  Получава редица международни награди, сред които „Първа награда” на „Шлагерфестивал“ в Дрезден, „Трета награда“ на „Интерталант“ в Прага и др. През 1999 г. печели голямата награда на “Златният Орфей” с “Мъжка песен” по музика на Захари Георгиев. Любопитно е, че през същата година, дуетната му песен с Васил Петров, по музика на Александър Александров – “Полюси”, печели първо място.

  През 1984г. печели голямата награда за изпълнител от същия конкурс. Има също втора награда за дуета си с Маргарита Хранова – “Изгарящо чувство” по музика на Огнян Георгиев през 1994г. и трета – с Петя Буюклиева – за “Добре дошъл” по музика на Александър Бръзицов.

  Една от емблематичните му песни е „Светът е за двама“ по музика на Мария Нейкова.

  Обичани от ценителите са също “Да започнем отначало”, “Боси времена”, “Чак сега”, “Заминават си птиците” и др., както и българската версия, която прави на италианската песен Ancora – “Към една жена”, по великолепния текст на Михаил Белчев.

  Особено популярен е дуетът му с Кристина Димитрова, с която през 2012-а отпразнуваха 30 години съвместна дейност с концерт и двоен албум.

  Записал е дуети също с Мариана Попова, Камелия Тодорова, Маргарита Хранова, Ваня Костова, Нели Рангелова, Тони Димитрова и др. През 2017-а получава наградата за БГ вдъхновител на музикалните награди на БГ радио.

  Завършва Музикалния факултет на Българската държавна консерватория през 1990 г. в класа на Констанца Вачкова. От 1989 е солист на Пловдивската опера.

  Има постоянни ангажименти във „Фридрихщатпалас“ в Берлин, Германия от 1994 г. Изпълнява теноровите партии в много италиански опери: „Травиата“, „Трубадур“, „Аида“, „Риголето“ и „Отело“ от Джузепе Верди, „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини и др.

  През 2010 г. участва във филма Мисия Лондон като Президентът, един от главните герои. Орлин Горанов е ангажиран и с обществена дейност. През 2009 г. става член на Ордена на рицарите-тамплиери.

  Вече две години с успех участва в мюзикъла на Държавна опера Варна – “Да пееш под дъжда”, където си партнира с Мариан Бачев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg