• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Учени в Сингапур започват клинични изпитания на ваксина срещу COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ваксина


  Учени в Сингапур започват другата седмица клинични изпитания на ваксина срещу новия коронавирус, разработена заедно с американските им колеги. Това съобщи днес в интервю за вестник “Стрейт таймс” заместник-ръководителят на клъстъра от медицински учреждения Сингхелт (SingHealth) Джени Лоу, предаде ТАСС, цитирани от Darik.

  На този етап в изпитанията ще участват около сто доброволци на възраст от 21 до 80 години. Очаква се работата да продължи до октомври. Първата фаза е да се оцени потенциалната токсичност на препарата и по какъв начин той ще се изхвърля от организма.

  Във втория етап са планирани аналогични изследвания, но вече сред повече доброволци. Създателите на ваксината искат в тази група да има възможно повече възрастни хора. заключителният етап, предвиден за края на годината, е да се изясни дали ваксината намалява риска от възникване на определени заболявания, казва Джени Лоу. В този етап би трябвало да участват няколко хиляди доброволци.

  Ваксината Lunar-Cov19 e разработена от специалисти от местното медицинско училище Дюк НЮС (Дuke-NUS) и американската фармацевтична компания Арктъръс терапетикс (Arcturus Therapeutics).

  Тя се отличава от традиционните ваксини по това, че съдържа само фрагменти от генетичен материал от вируса, а не целия вирус. Попадайки в организма на човека тези елементи карат клетката да произвежда защитен белтък срещу коронавируса.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg