• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба на графика Иван Нинов реди ГХГ-Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Иван Нинов постер ivan ninov_Page_1

  Откриването на експозицията е утре, а творбите може да се разгледат до края на месеца

  Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя уважавания български график Иван Нинов в самостоятелна изложба, която се открива утре, 11 август и ще може да се види до края на месеца.

  Художникът, който празнува през август рожден ден, се радва да отбележи своя празник с първата си голяма самостоятелна изложба в Градската галерия на Варна. С морския град го свързва Международното биенале на графиката, в което участва през годините, както и професионалните приятелства с големите графици Стоимен Стоилов и Венцеслав Антонов. „Не съм идвал във Варна от последното Биенале – признава артистът. – Но винаги се радвам да се видя с колегите от Варненската графична школа. За мен това е важна изложба, защото е първото ми голямо представяне във Варна, а и първа изложба след затварянето на галериите заради корона вируса. Подготвил съм 31 работи, предимно нови, правени в последните години. Ще покажа цикъла „Въображаем пейзаж“ – суха игла, и „Материя“ – литография. Ще има и натюрморти, както и няколко рисунки – акварел и темпера.“

  Иван Нинов има разпознаваем собствен почерк в литографията, включва в нея получени по фотопът изображения, с които оставя своя диря в българската графика.

  За неговото изкуство Светлин Русев пише: „Към Иван Нинов имам особено пристрастие – още от първите ни срещи. Някъде в края на 60-те години на миналия век, Тошко Петров (когото приятелите наричаха Водкин) доведе в редакцията на вестник „Литературен фронт“ (където работех по това време) един странен войник, с огромна папка с рисунки. Войникът гледаше като наказан ученик, притеснителен и мълчалив, като прибавим, че и Тошко Петров на беше от най-словоохотливите, папката с рисунките измести и обезсмисли и без това несъстоялия се разговор. Така и не разбрах кога и как се изнизаха годините оттогава, но наскоро Иван Нинов навърши достолепните 70 години! Невероятно! Някогашното войниче с разпокъсаната папка отдавна е голямо име в българската графика, което познава, разбира и владее по един неповторим начин тайните на съвременната графична кухня. Художник със своя предметност, синтетичен и монументален, независимо от формата и стилистиката – художник с много вътрешна енергия и мощ, който умее да превърне пластичната материя в знак на тайнственото и необяснимото. Далече от светската суета, от временния и мимолетен свят на бохемските привидности – той винаги е бил близко до себе си, до собствената си същност и природа, до собствения си пластичен свят.”

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg