• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ден на отворените врати във Варненската обсерватория на 15 август
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пореден голям успех за учениците от НАОП ”Николай Коперник” -naop

  Вижте програмата

  На 15 август 2020 г., денят на Варна, в обсерваторията в морския град ще се проведе ден на отворените врати.

  Програмата включва:

  ДЕМОНСТРАЦИИ НА ЗВЕЗДНОТО НЕБЕ В ЗАЛАТА НА ПЛАНЕТАРИУМА

  За посетителите ще се покажат три 30-минутни демонстрации на летните съзвездия, легендите за митичните герои, които тези съзвездия изобразяват, видимите движения на небесните светила и ориентирането по звездното небе.
  I представление: 15:00 – 15:30 ч.
  II представление: 16:30 – 17:00 ч.
  III представление: 18:00 – 18:30 ч.
  Място на провеждане – звездната зала. Предвид противоепидемиологичните мерки, за всяко от представленията в залата на планетариума ще се допускат не повече от 40 души, като задължително трябва да спазва дистанция от 1.5 м.
  Вход свободен

  СТАНЕТЕ АСТРОНОМИ ЛЮБИТЕЛИ
  Заповядайте в обсерваторията от 15 до 20 часа.
  Наши ученици, обучаващи се в курсовете по астрономия, ще ви покажат как се работи с подвижна звездна карта и как се насочва и фокусира телескоп. За желаещите ще има и астрономически кръстословици с награди.
  Учениците ни ще разкажат за своята работа и ще отговарят на вашите астрономически въпроси. Ще покажат експонатите от нашата изложба.
  Ще имате възможността да се срещнете и да разговаряте с медалисти от Националната и Международната олимпиада по астрономия, с ученици, занимаващи се с наблюдения на метеори, променливи звезди, астрофотография.
  Ще имате възможността да видите презентации за нашите наблюдателни експедиции и школи, за астрономическите конференции, за образователните проекти, конкурси и състезания в страната и чужбина, в които участват кръжочниците.
  Място на провеждане – експозиционната площ около звездната зала. Предвид противоепидемиологичните мерки потокът от посетители ще се ограничава, като задължително трябва да спазва дистанция от 1.5 м.
  Вход свободен.

  НАБЛЮДЕНИЯ С ТЕЛЕСКОП
  15 – 16 ч. – Наблюдение на Слънцето – проектиране на слънчевото изображение върху хартиен екран, наблюдение на протуберанси с телескоп през H-a филтър. Място на провеждане – пред обсерваторията.
  20:30 – 22 ч. – Наблюдение с телескоп на Юпитер с Галилеевите спътници, Сатурн с неговите пръстени, някои двойни звезди и звездни купове.
  Място на провеждане – алеята от южната страна на обсерваторията,в посока към морето.
  Наблюденията ще се проведат само при ясно време.

  Вход свободен

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg