• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Скоро отварят приюта за бездомни животни в с. Каменар
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  dog-4897327_1280

  Предстои ремонт в обекта, съобщи заместник кметът по обществения ред и сигурност във Варна Тодор Иванов

  Зачестяват сигналите за бродещи бездомни кучета из Варна, съобщава Радио Варна. Причините за увеличената популация на бездомните кучета набеляза заместник-кметът по обществения ред и сигурност в община Варна Тодор Иванов в интервю за кореспондента на БНР в морския град Даниела Стойнова. Според него основната причина е безконтролното хранене на бездомните животни, което не е нарушение, но така те създават териториални навици и когато някой навлезе в територията им част от кучетата проявяват агресивно поведение. Другата причина за увеличената популация е, че недобросъвестни граждани изхвърлят на улицата своите кучета, не се грижат за тях, животните не са кастрирани и се размножават. Последната причина, която Иванов посочи е, че от близо година общината не може да намери управител на приюта и ветеринарен лекар, за да може приютът да работи, както изисква закона.

  Добрата новина е, че от седмица сме определили ръководител, ветеринарният лекар на зоопарка ще работи и към приюта, каза заместник-кметът, и допълни че предстои ремонт на помещенията в село Каменар.

  Основната задача е да бъде подготвено Хале 1, където се извършват кастрациите, за да се изпълняват всички функции по закон – прибиране на бездомните животни, обезпаразитяване, кастриране.

  “В момента също екипи отговарят на сигнали от граждани. Вече сме направили списък на най драстичните случаи, в които хората по няколко пъти са се обаждали за едни и същи животни, че проявяват агресия. Всички тези сигнали се проявяват, тъй като различните хора по различен начин реагират на животните. Има и такива животни, които по принцип не са агресивни, но понякога се проявяват като такива поради различни причини – защита на територия или на малки”, разказа Тодор Иванов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg