• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Маестро Людмил Ангелов:Музиката може да лекува в кризисни моменти
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Людмил Ангелов, пиано

  Маестро Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”. Носител е на награди от международните конкурси “Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция). Маестро Людмил Ангелов е почетен професор в Нов Български Университет. Той е артистичен директор и основател на международния музикален фестивал Piano Extravaganza.

  Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската Филхармония, “Музикферайн” във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн Център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано и много други.

  Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, МаестроЛюдмил Ангелов ще изнесе клавирен рецитал, на който ще изпълни творби на Шопен в Градска художествена галерия-Варна в рамките на ММФ “Варненско лято”. Преди концерта Маестро Людмил Ангелов сподели свои мисли специално за Varnautre.bg

  Здравейте Маестро и благодаря, че приехте поканата на Varnautre.bg за разговор. Преди броени дни беше концертът на вашия  XI  майсторски клас, с какво Ви изненадаха студентите през тази година ?

  -Здравейте, много ми е приятно. Година след година, участниците в майсторския ми клас в НБУ затвърждават мнението ми, че България ще продължи да дава на света талантливи музиканти. Дали този факт е изненада, ще трябва всички да преценим, предвид състоянието на високата култура у нас през последните години.

  Вие сте почетен професор в Нов български университет, какво Ви дава работата  с младите хора, каква е мотивацията Ви да преподавате ?

  – Аз мисля, че всеки преподавател се учи заедно със своите ученици. Те ми дават един различен поглед върху музиката, този на тяхната генерация. Понякога учителят може да преосмисли някои свои виждания, както заради успехите, така и заради грешките на неговите възпитаници. Мотивацията ми е да съм полезен на младите пианисти и да им помогна в толкова трудния творчески и житейски път, който им предстои.

  Какъв съвет бихте дали на  младите творци, които тепърва  навлизат в музикалната индустрия?

  -Да бъдат винаги подготвени на максимума за техните възможности и да са готови на саможертви, без които няма да е лесна професионалната им реализация.

  Как  усещате публиката ? Различна ли е тя като по света и у нас? Къде се чувствате най-щастливи, когато свирите?

  -Разбира се, че е различна. Хората от различните държави имат и сходни черти в общочовешкия смисъл, но като съвкупност, тоест като публика, са различни. Най-щастлив съм когато усетя, че потокът от флуиди тече лесно в двете посоки: от мен към публиката и обратно от нея към мен. Това усещане е една от важните предпоставки за хубав концерт.

  Предстои Ваш клавирен рецитал  на ММФ „Варненско лято „ , където ще свирите творби на Шопен в Градска художествена галерия-Варна. Какво е чувството да се връщате в родния град и да свирите пред варненската публика?

  -Винаги много вълнуващо е това чувство. Още от първите ми изяви на концертните подиуми, Варна беше много специално преживяване за мен и всякога ще бъде така. Корените са важно нещо за всеки човек.

  Признат  сте за един от най-добрите  интерпретатори  на Шопен в света. Защо точно музиката на Шoпен Ви вдъхновява ? Какво по-специално Ви дава тя ?

  -Труден въпрос … Все едно да кажеш защо точно една конкретна личност белязва живота ти като твоя голяма и най-истинска любов. От дете имам специално отношение към този автор и продължавам всеки ден да откривам нови и нови детайли в музиката му, която е може би най-добре написаната за инструмента наречен пиано. През годините тя е била неизменен мой спътник, макар че не бих могъл да кажа, че Шопен е най-любимият ми композитор.

  Вярвате ли, че музиката наистина би могла да направи хората по-духовни?

  -Не само вярвам, но и съм свидетел на това. Музиката е мощен двигател на духовността и наш дълг е да я правим достояние на възможно най-голям брой хора.

  Светът, който познавахме вчера рязко се промени заради пандемията COVID-19,  с каква музика асоциирате това безпрецедентно предизвикателство?

  -Не мисля, че трябва да асоциираме COVID с конкретна музика … Музиката може да лекува човешките същества в кризисни моменти и се надявам така да е и сега.

  В период на кризи, именно културата е тази, която е давала вяра на хората за това, че човечеството може да оцелее. Мислите ли, че силата на човешкия дух  и музиката ще превъзмогнат това предизвикателство, което започна тази година?

  -Силата на човешкия дух и музиката могат да превъзмогнат всички препятствия. Друг е въпросът как ще оцелее концертният живот по света, с всички последствия от рестрикциите и задаващата се икономическа криза.

  Вие сте артистичен директор на основания от Вас международен музикален фестивал Piano Extravaganza, обмисляте ли  различни варианти, при които ще се реализира фестивалът през тази година ?

  -Фестивалът ще се реализира следвайки противоепидемичните мерки за сигурност, ако те се запазят в сегашния си вид до края на октомври. уриозно е, че в тези условия фестивалът ще отбележи първия си юбилей, тъй като през 2020-а става на 10 години.

  Какво е Вашето послание за следващите поколения като музикант ?

  -Да обичат безрезервно музиката и да поставят личните си амбиции в нейна служба.

  Има ли граници пред Людмил Ангелов ?

  -Не, освен тези, които би му поставил Бог!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg