• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Провериха сигнал за мъртва риба в река Камчия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Камчия1

  Ще бъдат извършени лабораторни анализи на взетите проби

  Експерти провериха днес сигнал за наличие на мъртва риба в река Камчия, подаден чрез тел. 112 от кмета на шуменското село Ивански, който също е присъствал на проверката. Това съобщават от пресцентъра на екоинспекцията.

  За анализ са взети две проби от водите на реката. Първата е от района на моста в ромската махала, където е мястото на подаване на сигнала, а втората – на около километър, по посока срещу течението на реката, под мост, по който минава автомобилният път за Шумен. При извършения оглед на мястото на втората проба са установени около три – четири мъртви риби във водите на реката.

  Констатирано е обаче, че речните води са чисти, без специфичен цвят и мирис, с глинесто-почвени замътвания на места, вероятно от поройния дъжд в района от предходната вечер. По време на проверката, извършена от екоинспектори на Басейновата дирекция “Черноморски район” /БДЧР/ и Регионалната лаборатория към ИАОС, на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен не са установени нерегламентирани зауствания на отпадъчни води.

  Ще бъдат извършени лабораторни анализи, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата. Резултатите от изследванията ще бъдат оповестени на сайтовете на РИОСВ-Шумен и на БДЧР, допълват от пресцентъра на екоинспекцията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg