• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Аристократът на пианото Людмил Ангелов с Шопенова вечер утре в Галерията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  16 август

   След вдъхновяващия концерт на 14 август, в който Людмил Ангелов участваше заедно с цигуларя Димитър Буров и виолончелиста Стефан Хаджиев, сега големият български пианист ще се представи на Международния музикален фестивал ”Варненско лято” 2020 със самостоятелен рецитал на 16 август. Варненската публика очаква с вълнение този момент – Людмил Ангелов ще свири творби на Фредерик Шопен в залата на Градската художествена галерия. Изтънчен, вглъбен и многопластов в своя подход към произведенията на Шопен, Людмил Ангелов е признат за един от най-добрите интерпретатори на великия композитор романтик в наши дни.

  Людмил Ангелов, снимка личен архив

  Пианистът, който има специално отношение към родния си град Варна, записва свое забележително присъствие в хронологията на Международния музикален фестивал ”Варненско лято” като солист на откривания на фестивала, с рецитали, в камерни формации, като педагог и като артистичен съветник през годините. Въпреки натоварената си програма с международни ангажименти и майсторски класове, той се завръща в родния град и често представя и шедьоври, и рядко изпълнявани композиции. Исторически остава изпълненият от него Интеграл от шест концерта с музиката на Шопен. През 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна.

  В програмата, посветена на 210 години от рождението на Фредерик Шопен, ще чуем: Прелюд оп. 45, 12 етюда оп. 10, Рондо а ла мазур оп. 5, Четири мазурки оп. 24, Баркарола оп. 60 и Полонез оп. 53.

  Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси “Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция). Популярен по цял свят, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, музицирал е под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската филхармония, “Музикферайн” във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн център” в Ню Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт, “Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, “Аудиторио насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, KBS в Сеул и много други.

   Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Негов диск с творби от Шопен е удостоен от Националния шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

   Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.

   Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал “ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010,  2015 и 2020.

  Още за концерта може да научите тук.

  Билети: може да закупите тук.

  Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: www.varnasummerfest.org  

   Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери – 2 лв.

  Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020: за концертите – на касите на ФКЦ и онлайн, а за „Опера в Летния театър“ – на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията – на място преди събитието.

  ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ – Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър  и ФКЦ.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg