• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ГЕРБ предложи поправки в Изборния кодекс и регламент за избор на ВНС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ГЕРБ

  С промените се въвежда машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели

  ГЕРБ предложи поправки в Изборния кодекс и регламент за провеждането на избори за Велико народно събрание, съобщава dariknews.bg. С промените се въвежда машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели.

  Поправките в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс бяха внесени в деловодството на Народното събрание от парламентарната група на ГЕРБ.

  С промените ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина.

  Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

  ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система, като 200 народни представители ще се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

  При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg