• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Балет в програмата на „Опера в Летния театър“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Балет Дон Кихот

  Тази вечер – „Дон Кихот“, а на 22 август – „Лебедово езеро“ 

  Два безсмъртни балета ще дадат танцов блясък на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна. Постановките са на Държавна опера – Варна, и ще изкушат почитателите на балетното изкуство на 18 и 22 август.

  Един от най-ярките класически балети – „Дон Кихот“, създаден от Минкус и Петипа по мотиви от безсмъртния роман на Сервантес, разказва любовната история на младите Китри и Базил, която се разиграва на градския площад в Барселона, като поредица от великолепни танцови номера. Постановката на Варненската опера е работа на уважавания хореограф Сергей Бобров, който създаде с трупата поредица от балетни постановки на световно ниво. Тя разгръща цялата прелест на балета с виртуозните характерни испански и цигански танци, всички кипящи от жизнерадост и бликащ колорит. Сред любимите на публиката и едни от най-често изпълняваните на световните балетни конкурси моменти са прословутите вариации на Китри и гранд па-дьо-дьо на Базил и Китри. В тях ще блеснат солистите на Държавна опера – Варна Илияна Славова, която ще дебютира като Китри, и Марко ди Салво – Базил. Дон Кихот е Румен Стефанов, Еспада, Тореадор – Павел Кирчев, Мерседес – Галина Велчева. С участието на балета и оркестъра на Държавна опера Варна.

  балет Лебедово езеро

  Венецът на балетното изкуство – „Лебедово езеро“ на Чайковски – е представен в авторската хореографска редакция на Сергей Бобров, с чиито постановки Варненската опера с основание се гордее. В неговата интерпретация драматизмът е засилен до краен предел, много високи са изискванията и към техническата подготовка на балетистите, и към емоционалното пресъздаване на образите от солистите. Публиката ще оцени ефекта на визуалните контрасти и на изключително въздействащия трагичен финал. В главните роли ще видим солистите на Софийската опера и балет – Одета/Одилия ще бъде Марта Петкова, а принц Зигфрид – Никола Хаджитанев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg