• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Последната българска подводница „Слава” стана музей
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Пресцентър Община Варна
  Снимка: Пресцентър Община Варна

  С военен ритуал и официална церемония обектът бе тържествено открит

  С военен ритуал и официална церемония тържествено беше открит новият музей на подводното плаване – последната българска подводница „Слава”. Тя се намира в пристана край Музея на стъклото в Белослав. На церемонията присъстваха капитан първи ранг Камен Кукуров – началник на щаба на ВМС и последен командир на подводницата, кметът на Варна Иван Портних, Антония Йовчева, директор на дирекция “Култура и духовно развитие” в Община Варна, активисти на Съюза на подводничарите, много варненци и гости на Белослав, съобщават от пресцентъра на общината.

  Снимка: Пресцентър на Община Варна
  Снимка: Пресцентър на Община Варна

  „Благодаря на семейство Калчеви и Фондация „Белославско стъкло“, които сбъднаха една стара мечта на морските хора – превръщането на подводницата в музей на подводното плаване“, каза кметът Иван Портних. Той приветства усилията на Съюза на подводничарите, които са подпомогнали реализацията на проекта – с идеи, дарения и личен труд. Част от тях получиха награди и почетни грамоти от Министерството на отбраната на Република България и командването на ВМС.

  Снимка: Пресцентър на Община Варна
  Снимка: Пресцентър на Община Варна

  Подводницата „Слава“ е отворена за посещения ежедневно. Цените на билетите варират – от 12 лв. за възрастни до 6 лв. за деца. В реставрирания плавателен съд посетителите могат да се запознаят както с техническите характеристики на „Слава“, така и с начина на живот и работа под вода. В подводницата са запазени голяма част от бойните съоръжения, механиката, двигателите, комуникационните връзки, както и перископът, гледащ към фериботното пристанище на Белослав.

  Снимка: Пресцентър на Община Варна
  Снимка: Пресцентър на Община Варна

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg