• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Фестивал на хвърчилата – “Въздушни чудеса – Варна 2020”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Въздушни чудеса
  Снимка:Въздушни чудеса

  Цветни хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж на 22 и 23 август

  Въпреки трудната година, въпреки спирачките от обстановката, създадена от корона вируса, небето над плаж Аспарухово във Варна отново ще бъде озарено с невероятната красота на пъстрите хвърчащи модели– за осми пореден път.

  Фестивалът на хвърчилата и радост за душата както на децата, така и на възрастните. На пясъка, до плискащите се вълни и игривия бриз, какво по-щастливо преживяване, освен гонене на пъстри хвърчила или спиращи дъха ефекти в небето под жарко светещото слънце или срамежливото присъствие на луната в топлите нощи.

  Традиционно фестивалът привлича многобройни гости от страната и чужбина, а организатор на събитието е Клуб „Асто“ с подкрепата на Община Варна чрез фонд “Култура“.

  С всяка изминала година фестивалът се разраства и става все по-атрактивен и успешен, а със своя международен характер това новаторско и атрактивно културно събитие допринася за изграждането на специфичния облик на града.

  Основен акцент на фестивала са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват. От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки и много други.

  Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.Тази година в събитието ще се включат демонстратори и майстори на хвърчилата от няколко държави.

  Всяко издание на фестивала отправя различни послания, както рекламни, така и обществено значими, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени видове птици и природата като цяло.

  Провеждат се ателиета и работилници за детско творчество на теми, свързани с летенето и вятъра.
  От своето възникване в Азия преди две хилядолетия, изкуството за изработване и пускане на хвърчила се е разпространило навсякъде по света. Днес то е по-популярно от всякога, то е начин за релаксация, забавен спорт и вид духовно упражнение. И за разлика от много други изкуства, никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да го практикувате.

  Повече информация може да намерите на страницата на фестивала във фейсбук и в събитието.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg