• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Фестивалът на хвърчилата в Аспарухово продължава
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Въздушни чудеса
  Снимка:Въздушни чудеса

  Цветната проява за осма поредна година радва малки и големи на плажа във варненския квартал

  Осмото издание на фестивала на хвърчилата продължава и днес от 10.00 ч. до 17 часа на плажа във варненския квартал “Аспарухово”.

  С всяко ново издание фестивалът се разраства и става все по-атрактивен и успешен, а със своя международен характер това новаторско и атрактивно културно събитие допринася за изграждането на специфичния облик на Варна. През август 2020 г. фестивалът ще отбележи осмата си годишнина.

  Основен акцент на фестивала са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват. От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки и много други. Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

  Тази година в събитието ще се включат демонстратори и майстори на хвърчилата от няколко държави. Традиционно фестивалът привлича многобройни гости от страната и чужбина, а организатор на събитието е Клуб „Асто“ с подкрепата на Община Варна чрез фонд “Култура“.

  Провеждат се ат ателиета и работилници за детско творчество на теми, свързани с летенето и вятъра.

  От своето възникване в Азия преди две хилядолетия, изкуството за изработване и пускане на хвърчила се е разпространило навсякъде по света. Днес то е по-популярно от всякога, то е начин за релаксация, забавен спорт и вид духовно упражнение. И за разлика от много други изкуства, никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да го практикувате.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg