• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ремонтират Спасителния център в Зоопарка за близо 10 000 лева
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  help-animal

  Строителните дейности започват до дни, вижте как да подадете сигнал за животно в беда

  Спасителният център във Варненския зоопарк ще бъде ремонтиран със средства от кампанията “Чиста околна среда“, която се провежда от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектът на Зоологическата градина във Варна е одобрен за финансиране в размер на близо 10 000 лева, съобщи пред екип на Varnautre.bg директорът на зоопарка Иванка Стоянова. Очаква се строително-монтажните дейности да започнат в най-скоро време.

  Проектът включва ремонт и оборудване на стационара за лечение на ранени диви животни, както и средства за издръжката им. Варненският зоопарк е първият в страната, на когото се отпускат средства за дейности, свързани с опазването на околната среда.

  В Спасителния център през 2019-а година са приети общо 49 животни и птици, 47 от тях са били от защитени видове – обикновен мишелов, ням лебед, горска улулица, голям ястреб, малък ястреб, бухал, воден бик, черношипа ветрушка, червен ангъч, бял щъркел, розов пеликан, кафяв прилеп и др. От тях на свобода са пуснати 14, 2 са попълнили колекцията в Зоопарка, а 9 са останали в спасителния център, тъй като имат увреждания, които не позволяват пускането им в естествената им среда.

  През 2020-а към момента са спасени 21 животни и птици, сред които зелена игуана, чухал, обикновен мишелов, малък воден бик. На свобода са пуснати 3, в центъра се намират 9. Очаква се да бъде доведена и една черношипа ветрушка.

  Подходете с особено внимание, ако намерите бедстващо животно или птица, съветва Иванка Стоянова и припомня, че граждани не може да носят директно животни в зоопарка, а трябва да подадат сигнал към съответните институции.

  Когато се касае за защитен вид е нужна връзка със съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) или Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

  Експертите от тези ведомства преценяват какво е състоянието на животното и решават дали да бъде отправено към Спасителния център или да бъде оставено на място.

  “Възможно е малкото животинче да бъде потърсено от майка си, така че огледайте се внимателно дали наблизо няма гнездо или леговище. Възможно е също животното, което ви изглежда като бедстващо просто да е заспало. Случвало ни се е да носят затворени в кашон птици при нас, които след отваряне на капака, просто излитват”, разказа Иванка Стоянова

  За ловни обекти, компетентни органи са Регионалната дирекция по горите (РДГ) или Държавното горско стопанство (ДГС).

  За селскостопански животни помощ може да бъде потърсена от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

  Ако намерите кучета в беда, съдействие може да се потърси от общинския приют за животни или на дежурните телефони към съотвената община.

  Телефоните на тези институции можете да получите от операторите на телефон 112.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg