• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Близо 400 варненци се тестваха за остеопороза за месец
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ДКЦ "Чайка"
  Снимка: ДКЦ “Чайка”

  Всеки четвърти е диагностициран с развито заболяване

  Текат последните дни от Месеца на костното здраве. Кампанията е запазена марка на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна и представлява една от най-мащабните инициативи за здравна профилактика в страната. Центърът функционира на територията на ДКЦ „Чайка“ (бившата Курортна поликлиника), а изследванията се реализират посредством т.н. ДЕКСА апарат – единствената надеждна технология за установяване загуба на костно вещество.

  До момента близо 400 души от Варна и региона са направили измерване на костна плътност като прогнозният обхват на инициативата е около 1000 изследвания. Часовете до 21 септември вече са заети, но записванията продължават и всички желаещи ще бъдат изследвани.

  От преминалите пациенти, 71 % се изследват за първи път, като при при 43 % от тях е установена намалена костна плътност (остеопения), а при 23 % е диагностицирана остеопороза. На практика всеки четвърти е диагностициран с развито заболяване, без външни признаци, а това е тревожно голям дял, тъй като състоянието, пряко застрашaва здравето на индивида и изисква спешни мерки. Остеопорозата налага промяна в начина на живот, свързана с внимание към ежедневните активности, самоограничаване от редица неща, които са естествени за съвременния човек и формират доброто качество на живот.

  Друг интересен факт от статистическите данни е, че 4% от диагностицираните с развито заболяване са на възраст до 40 години, а 32% от тази група са с намалена костна плътност. Това е ясен индикатор, че остеопорозата не е „зaпазена територия“ за най-възрастните. Благодарение на подобни масови инициативи се включват и много пациенти, на които през годините им е липсвал кураж или просто повод да се изследват.

  За съжаление изследването на костната плътност все още е извън обхвата на Здравната каса, макар заболяването да е достатъчно сериозно и социално-значимо. Така превенцията се превръща във въпрос на лична инициатива. Проблемът е, че заболяването се развива, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно.

  Обикновено до последния момент няма тревожни сигнали като болка, дискомфорт и т.н. Неусетно се губи костно вещество и скелетната структура отслабва. Затова и остеопорозата е наричана „тихият крадец“.

  Положителна тенденцията се отбелязва по отношение здравната култура сред пациентите. Все повече хора са добре осведомени и се стремят да действат превантивно. Доказателство за това е високият дял на повторно изследващи се – 29%. Регулярната профилактика след навършване на 40 години включва изследване най-малко веднъж на 5 години – при нормална костна плътност и ежегодно – при намалена такава.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg