• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проверяват храната в училищните лавки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  donuts-690281_1280

  Основният акцент ще бъде поставен върху здравословното хранене

  Асоциация „Активни потребители“ започва проверки за качеството на храната в училищните лавки и заведенията в близост до школата от 15 септември, съобщи председателят ѝ Богомил Николов в ефира на БНР. Според него етикетите на храните са пълни със съставки, които децата или не разбират, или не знаят, че са вредни.

  По думите на експерта подобни проверки на храната в училищните столове и заведенията трябва да бъдат регулярни, тъй като основната им цел е да „заострят вниманието на родителите към храната, която децата си купуват“. Основният акцент ще бъде поставен върху здравословното хранене.

  „Ще проверяваме най-вече сандвичите, които се продават в училищните лавки, защото тези с колбас или с млечен продукт, би трябвало да съдържат по-малко Е-та, но на практика това не е така“, обясни той.

  Николов припомни, че от Асоциацията са внесли предложения за промени в Наредбата за имитиращите продукти в Министерството на земеделието, които предвиждат продуктите с високо водно съдържание да се етикетират като имитиращи.

  В отговор на въпрос дали има санкционирани търговци заради повишаване на цените на основните хранителни продукти, Николов поясни, че евентуалното поскъпване през есента би било причинено от по-лошата реколта или затруднения в транспорта и снабдяването.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg