• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Европейски учени предлагат нов стандарт за отчитане на въздействието на биомасата върху климата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  EASAC
  Снимка:EASAC Fb

  Няколко европейски държави, считани за лидери в опазването на климата, успяват да намалят емисиите от въглероден диоксид благодарение на използването на биомаса. Това би изглеждало съвсем различно в бъдеще, ако изчисляването по Системата за търговия с емисии (ETS) се основава на науката и реалните ефекти върху климата. Докато Европейската комисия работи по преразглеждането на инструментите за централизирана политика в областта на климата, Консултативният научен съвет на Европейските академии предлага коренно нов стандарт.Това съобщиха от Българска академия на науките.

  „Етикетирането на горската биомаса като възобновяема има опасно въздействие върху климата. Голяма част от използваната в Европа биомаса е всичко друго, но не и въглеродно неутрална. Настоящите правила за изчисление в рамките на схемата за търговия с емисии позволяват на някои държави да блестят като пионери в опазването на климата, въпреки че всъщност му вредят“, казва проф. Майкъл Нортън, директор на програмата за околна среда на EASAC.

  Работата на EASAC и много други учени показа, че замяната на въглища с биомаса в електроцентралите често не намалява, а увеличава нетните емисии в атмосферата при правилното отчитане на целия жизнен цикъл. Отрицателното въздействие върху климата може да се запази в продължение на много десетилетия и по този начин да увеличи риска от забавяне на постигането на целите от Парижкото споразумение, обяснява Нортън. „Днешните правила за отчитане на емисиите от въглероден диоксид съгласно ETS, които позволяват да се игнорират емисиите от биомаса, всъщност ги узаконяват, въпреки огромния им ефект върху климата. От научна гледна точка игнорирането на тази грешка е лицемерие към климата.“

  Учените призовават законодателите на ЕС да въведат ново изискване нетните емисии от електроцентралите за биомаса да бъдат правилно отчетени и декларирани в Системата за търговия с емисии (ETS). Не би трябвало просто да се предполага, че милионите тонове въглерод, излезли от електроцентралите, са равни на „нула“. ETS трябва бъде реформирана, за да се свърже отчитането с реалните ефекти върху нивата на въглероден диоксид в атмосферата. Това ще изисква изчисляване на „периода на изплащане на въглерода“ за всяко съоръжение за биомаса и начините за доставка. Регулаторите трябва да знаят колко време ще отнеме, докато първоначалните изопачени ефекти на биомасата върху климата не бъдат преодолени и не се постигнат нетни намаления на атмосферните концентрации на въглероден диоксид.

  „Тъй като последните оценки са, че 1,5 ° C могат да бъдат надвишени за 10-20 години, приемливият период на изплащане трябва да бъде не по-дълъг от между 5 и 10 години“, обяснява Нортън. Концепцията би гарантирала, че най-вредните съоръжения трябва да отчитат своите емисии по същия начин като тези, които използват изкопаеми горива.

  „Очаквам това да се отрази върху това как гледаме на страни като Дания, Естония, Финландия, Швеция, Холандия, Обединеното кралство и други, които използват много биомаса. Това поставя предизвикателства пред тези страни да постигнат своите цели за възобновяема енергия с по-малко вредна за климата биомаса. Но би могло да се постигне много повече в борбата с изменението на климата, ако огромните субсидии, които в момента се дават за биомаса, могат да бъдат насочени към технологии, които наистина помагат на климата“, заключва Нортън.

  С доклада на EASAC може да се запознаете ТУК.

  Кои европейските страни използват биомаса в електроснабдяването си?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg