• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Вълчев: 85 % от родителите искат присъствено обучение
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  вълчев

  Децата са натрупали психическо напрежение и дефицити по отношение на социализацията

  Повечето от родителите – 85 %, са за присъствено обучение на учениците, каза днес министърът на образованието Красимир Вълчев в Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия” край Варна, където се проведе форум на Синдиката на българските учители към КНСБ, предаде БТА. Министър Вълчев уточни, че едва 16 % от родителите подкрепят дистанционното обучение,данните са събрани чрез социологическо проучване.

  Повечето от възрастните отчитат, че децата им са натрупали психическо напрежение и дефицити особено по отношение на социализацията, допълни министърът. Според него голям проблем за дистанционното обучение е фактът, че има много родители, които не проявяват отговорност към образованието на децата си. Това, което постигнахме с механизма за съвместна работа на институциите по връщането на отпаднали от системата ученици в класните стаи, до известна степен бе заличено, посочи Вълчев. Той открои като проблем и това, че част от родителите са неграмотни, така че дори да искат, не могат да помагат на децата си.

  Отделени са 176 милиона лева по един от инструментите на ЕС, които ще бъдат насочени основно за купуване на техника за системата на средното образование, каза министърът. По думите му училищата вече имат право да ползват икономиите си от целевите средства за хранене и за закуски за допълнителните разходи, свързани с пандемията. При някои учебни заведения тези пари ще стигнат за месец, при други – за два или за три, но министерството е в готовност да оказва финансова подкрепа, допълни Вълчев.

  Много вероятно е в по-студените месеци епидемичната ситуация да се влоши и заради грипните вируси, но ние ще бъдем в готовност за “превключване” на системата от присъствено към друг тип обучение, каза още Вълчев. По думите му министърът на здравеопазването ще определя прагови стойности за заболеваемостта и при достигането им учениците ще преминават към електронно обучение по общини или по области.

  За провеждането на национално външно оценяване след 4 и след 10 клас през предстоящата учебна година министърът посочи, че те са важни по-скоро за системата и не би трябвало да създават допълнителен стрес за учениците. По думите му тези изпити ще се проведат, ако епидемичната ситуация позволява. При риск, независимо кой ще бъде министър, няма да се правят на всяка цена, каза още Вълчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg