• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Борисов: Само със сътрудничество между държавите можем да се справим с пандемията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Борисов_Процеса Акаба

  Никога в историята на човечеството не е било по-важно целият свят да работи заедно, отбеляза българският  министър председател по време на виртуална среща в рамките на Процеса „Акаба“

  „Светът навлиза в опасен и нестабилен период. Учените предполагат, че вирусът може да остане с нас с години. Нашият призив е ясен – трябва да работим заедно“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на виртуалната среща в рамките на Процеса „Акаба“. Процесът е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдулла Втори с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

  Във форума участват държавни и правителствени ръководители от страни като Индонезия, Филипините, Нигерия, Кения, представени на различни нива са също САЩ, Нидерландия, Южна Корея, Япония, Сингапур и др.

  „Никога в историята на човечеството не е било по-важно целият свят да работи заедно, за да се справим с връхлитащата криза и да предотвратим разпространението на вируса“, акцентира българският министър-председател.

  Борисов припомни, че само преди 2 дни в Словения управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви 10% спад на БВП в световен мащаб. „Не сме имали такива проблеми след Голямата депресия – финансови, икономически и здравни едновременно“, изтъкна премиерът Борисов.

  Акцент в изказването на министър-председателя бе приносът на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани. „Подкрепата, която България дава на Албания, на Република Северна Македония, на Босна и Херцеговина, на Сърбия и Косово за присъединяването към ЕС, а някои от държавите ние първи подкрепихме и за НАТО, е също много добра рецепта за общата борба срещу тероризма и екстремизма“, подчерта Борисов. Той изрази надежда, че след всяка една среща от Процеса „Акаба“ държавите от инициативата ще излизат по-единни и по-силни като взаимодействието между тях ще бъде успешно надграждано.

  „Необходими са спешни действия с цел изграждане на устойчивост“, подчерта премиерът Борисов. Той бе категоричен, че за да се справим с глобалните предизвикателства и последиците от пандемията както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, се налага ефективно многостранно сътрудничество и солидарност между държавите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg