• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ГЕРБ сложиха точка: След вчера – няма как да има оставка!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  2112245747_1043754571498983252_big

  Оставка сега ще означава, че крими контингент ще може да сваля всяко следващо правителство. Затова слагаме точка на този дебат.

  Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

  „Не го правим за нас, а за следващото и по-следващото правителство“, заяви Биков и поиска проверка на връзките на БСП и президента Румен Радев с криминалния бос Васил Божков.

  „След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка. За нас този дебат приключи. От тук нататък започваме дебат за свикване на Велико народно събрание“, изтъкна в декларация от името на ГЕРБ депутатът Тома Биков. Той припомни, че през последните дни е имало многократни призиви за проява на насилие, за преминаване отвъд вербалните атаки и превръщането им във физически.

  „Един от организаторите на протеста призова в неделя да дойдат винкелите. Президентът Радев в последните месеци призовава за радикализация на протеста. Вчера всички ние бяхме свидетели на тази радикализация се случи, всички ние видяхме лицето на тази радикализация в тези платени футболни агитки, които се състоят от представители на криминалния контингент и които атакуваха не само сградата на парламента, но и полицаите, които се опитваха да охраняват обществения ред“, уточни Биков. От името на ГЕРБ той изказа пълна подкрепа за действията на полицаите вчера.

  „Тези хора, с риск за живота си, опазиха реда. Ние знаем кой стои зад агитките, ние всички чухме негов разговор, в който той казва, че може да мести хора, от едно място на друго. Това бяха тези хора вчера, които хвърляха бомбички и искаха да убиват. Човекът се казва Васил Божков“, настоя Биков от трибуната. За него от днес нататък има няколко политически фактора.

  „Президентът Румен Радев носи политическата отговорност за това, което се случи вчера в цялата му съвкупност. Организаторите на протеста носят техническата отговорност и ние ще настояваме те да бъдат разследвани техните връзки с криминалния контингент, който вчера очевидно беше взаимодействал с тях. Трето, след вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка. Ние спираме този дебат, защото ако го направим означава, че всяко следващо правителство може да бъде свалено от власт от представители на криминалния свят. Това ние няма да допуснем не заради сегашното правителство, а заради всяко следващи правителство, което може да бъде избирано и сваляно само в тази зала, не н улицата, не през платени агитки“, категоричен бе Тома Биков.

  Категорично отричаме и тезата на президента, че НС е на улицата. Борбата на улицата се води със средствата, които видяхте вчера, каза още той.

  “Народното събрание съществува, за да не се води дебатът на улицата, защото дебатът на улицата се води със средствата, които видяхме вчера. Винаги до там стига този дебат, затова по-старите демокрации са измислили парламентарната форма на управление. Призовавам всички вие и нашата парламентарна група да положим усилия да успокоим нашите членове и симпатизанти да върнем политиката в нейния нормален вид”, обърна се към колегите си в зала Биков.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg