• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Гроб на момиче от аристокрацията откриха археолози на Калиакра
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  нос Калиакра

  Става въпрос за ритуала погребение – сватба, при който неомъжена девойка се изпраща с дарове като булка

  Златни следи от интересен ритуал в средновековния некропол на нос Калиакра са открити в първия ден на септември, информира Радио Варна. Времето е запазило в гроба на момиче от знатен произход златен пръстен и чифт масивни обеци, запазени дори и копчета от дрехата, както и части от тъкан, покривала главата на момичето.

  “Момичето е било на около 12 – 14 години и очевидно е от аристокрацията. Още не знаем причината за ранната смърт, ще научим повече след анализа на костите. Но веднага можем да кажем, че в този случай става въпрос за ритуала погребение – сватба, при който неомъжена девойка се изпраща с дарове като булка. Ние, археолозите много рядко намираме следи от такива погребения, особено от този период“- разказа доц. д-р Бони Петрунова – директор на НИМ и дългогодишен ръководител на разкопките на Калиакра.

  През миналата година в същия некропол бе открит златния пръстен в гроба на Георги, който е бил управител на крепостта през втората половина на ХІV век. Интересно е, че младата аристократка е положена в близост до неговите останки. Дали има връзка между тях, дали единият или и двамата не са от рода на деспот Добротица – ще научим скоро от заснетия филм на н.Калиакра от Archaeologia Bilgarica .

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg