• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пленер по рисуване на архитектурно наследство за ученици започва във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Фотоколаж Мария Иванова снимки № 1, 2 и 4 – Здравко Петров снимка № 3 – Мария Иванова
  Фотоколаж Мария Иванова
  снимки № 1, 2 и 4 – Здравко Петров
  снимка № 3 – Мария Иванова

  Пленер по рисуване на архитектурно наследство за ученици ще се проведе в творческия квартал на Варна – „Таляна”. Той ще се проведе в периода 8 – 11 септември едновременно на няколко локации в „Таляна”, като първият ден ще бъде подготвителен за учениците. Пленерът ще насочи вниманието на млади таланти от варненски училища към сгради със статут на културни ценности в една от най-красивите части на Стара Варна. Това е второ издание на проекта, след като първият пленер се посрещна с голям интерес през есента на 2019 г.

  Тази година негов водещ преподавател отново ще бъде арх. Белин Моллов – урбанист, експерт по регионално развитие и художник с близо 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Арх. Моллов определя като забележително и ценно архитектурното наследство на „Таляна”. Убеден е, че то е отлична основа за развитието на културен туризъм във варненския творчески квартал. Основен партньор отново ще бъде Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски”. Негови възпитаници ще рисуват и презентират ценните сгради в сърцето на Стара Варна. Ще се включат ученици и от други варненски учебни заведения, сред които Четвърта езикова гимназия, ЧСУ „Юрий Гагарин” и др. Сред партньорите са регионалната колегия на Камара на архитектите в България, варненското дружество на Съюза на архитектите в България и др. Инициативата се реализира със съдействието на Фонд Култура на Община Варна, спонсори и дарители.

  След първия подготвителен за учениците ден – 8 септември, гражданите и гостите на Варна ще могат да погледат как младите художници рисуват, както и да научат повече за архитектурата на „Таляна” на следните локации:
  • площадчето пред хостел „Мусала” и грандхотел „Лондон”
  • площадчето пред Дома на архитекта
  • мястото, където ул. Преслав се пресича с ул. Цариброд (до Арабската сладкарница)
  • ул. Дръзки в пешеходната ѝ част
  • пл. Атанас Буров и ул. Преслав пред Щаба на ВМС
  • долната част на ул. Цар Симеон I, обособена като пешеходна – в близост до ж. п. гара

  Младите таланти ще рисуват и презентират там всеки ден в периода 9 – 11 септември, 10.00 –13.00 ч. През м.октомври предстои изложба и награждаване на отличените ученици. За повече информация следете събитието във Фейсбук.

  Творческият квартал на Варна – „Таляна”

  „Таляна” е районът от Стара Варна, в който се намират най-голям брой сгради с висока културно–историческа стойност, строени през XIX и началото на XX в. Архитектурата му се отличава с богато разнообразие от стилове – възрожденски къщи, неокласицизъм, необарок, сецесион, модернизъм и др. „съжителстват” на сравнително малка територия, а височината на сградите е близка до човешкия мащаб. Районът е обособен преди няколко години с визията да се развива като творческия квартал на Варна – аналог на пловдивския „Капана”. Приблизителните му граници са улиците „Преслав”, „Цар Симеон I” и гаровият площад.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg