• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Конкурсът за песен в 29-ото издание на „Откритие“ ще е онлайн
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Фестивалната програма включва разнообразни събития в периода 23 септември – 25 октомври 2020 г., част от тях ще са на живо

  Международният музикален фестивал „Откритие“ ще предложи разнообразни събития в периода 23 септември – 25 октомври 2020 г., на живо и онлайн. Поради специфичната обстановка тази година фестивалът променя формàта на провеждате на международния конкурс за песен, негова запазена марка. Той ще бъде онлайн, като финалът ще премине като международен радио конкурс за песен с активното участие на слушателите.

  Своеобразното начало на „Откритие“ 2020 беше поставено с предварителното събитие на 4 септември, предназначено за широка публика и обучаващи се в областта на музиката – вокален уъркшоп на певицата Александрина Симеон и пианиста Даниел Марк Еберхард, излъчен на живо от Германия. Двамата изпълнители са гостували в предходни издания на „Откритие“ и в началото на 2019 г. беше издаден техен лайв албум с концертната програма, записана и представена във Варна.

  Програмата на 29-ия фестивал „Откритие“ ще предложи на публиката среща с проф. д-р Розмари Стателова, дългогодишен изследовател на фестивала и премиера на нейната автобиографична книга, отворена среща-дискусия на тема как младите музикални изпълнители и продуценти да защитават своите права с гост София Щерева, изпълнителен директор на ПРОФОН, концерти на Gypsy Jazz § fusion квартет и представяне на нови рок композиции от млади автори и групи. Концертните изяви ще бъдат заснети и излъчени в YouTube канала нa фестивала и по традиция в телевизионния ефир.
  Фестивалът се осъществява с подкрепата на фонд „Култура” на Община Варна.

  Кратка история на „Откритие“

  Международният музикален фестивал „Откритие“ е едно от събитията, свързани с Варна, развили се и утвърдили се в този град. Фестивалът с конкурсен характер, който открива за световната сцена млади изпълнители и създатели на песни, е един от малкото в страната и в Европа, провеждащи се в подобен формàт с толкова дългогодишна история.

  Началото на „Откритие“ е през 1992 г., когато е обявен за „първият български частен (недържавен) поп фестивал“. Първите издания са посветени на млади български изпълнители. Сред лауреатите на конкурсите на „Откритие” през годините са Десислава Добрева, Миро и Галина Курдова (екс дует „Каризма“), Петя Станчева, Есил Дюран (някога Силвия Горанова), Николай Манолов, Поли Генова, Михаела Филева и много други, които днес са сред звездите на младото поколение изпълнители.

  През 1994 г. фестивалът става международен. През 1998 г. се провежда първият международен конкурс за изпълнители, а година по-късно първият международен конкурс за песен. Двата конкурса през годините са дали успешен старт на редица български и чуждестранни изпълнители от всички континенти, станали по-късно лауреати на най-престижните световни музикални конкурси и фестивали и звезди в родината си; на много композитори, текстописци и аранжори.

  Сред тях са звездите на малтйската мюзикъл сцена Джули Зара, Лудвиг Галеа, Оливия Луис, Роджър Тирацона и Елеанор Спитери, италианските изпълнители Чинция Роса (Чикс), Лука Сепе, Нелио, Гуерино Папа, Елза Лила, станала по-късно звезда в родната си Албания и в Италия, Шанън Кени от ЮАР, китайката с кариера в САЩ Джиа Руя, която получи номинация за „Грами”. Освен двата конкурса, друга запазена марка на фестивала са рециталите на специални гости, някои от които посещават за първи път България именно заради „Откритие“. Българската публика е имала възможност да види на сцената на фестивала Джон Лоутън, Филип Киркоров и Супершоу “На-на”, “Матиа базар”- Силвия Медзаноте, In-Grid, Lady Leshurr, както и проекти на почти всички известни български изпълнители и групи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg