• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Духовният център на Родопите от VI век откриха на Перперикон
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Според проучванията на археолозите той е функционирал до XI век

  Изключително успешно приключи археологическият сезон на скалния град Перперикон. Археолозите и работниците си тръгват доволни от там. След 5 години работа екипът на проф. Николай Овчаров попадна на търсената епископска резиденция, съобщава БНТ.

  Комплексът, който беше разкрит през последните 3 месеца, е функционирал между 6. и 11. век. Тук е бил духовният център на Родопите, твърди проф. Николай Овчаров.

  “Имаме 3 сгради – ротондата, в която се намираме в момента и която е била мавзолей на някой от епископите през 6 в., и две други сгради. Едната е била жилищна, доста представителна. И една много фина, малка, която тълкувам като ризница, където са се съхранявали одеждите на духовниците”, обяснява проф. Николай Овчаров.

  Археолозите се надяват догодина отново да са тук, тъй като имат много работа, а са и убедени, че ги очакват още ценни находки.

  “Надявам се държавата… да разбере огромното значение за науката и културата и туризма, който има на Перперикон и да продължим, за да разкрием епископския комплекс”, допълва Овчаров.

  Дори в последния си работен ден археолозите намериха красив пръстен с елен. Откри го жена, която работи тук близо 20 години.

  “От 2003 г. работим, доволни сме, цялото семейство, пръстенчето намерих до краката, доволна съм”, казва Гюлшен Апти.

  Все повече са и туристите, които идват на Перперикон от цялата страната.

  “Любовта към българската история, красотата на Родопите. За пръв път сме тука, много сме очаровани от гостоприемството на местните хора, местните гозби”, казва Борислав Ганев.

  Цялостното разкриване на епископията на Перперикон ще продължи и догодина.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg