• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Икономически университет – Варна откри новата учебна година (снимки и видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  На тържествената церемония бяха връчени отличията „Студент на годината“ и „Докторант на годината”

  Официалното откриване на новата академична 2020/2021 г. се състоя на 14.09.2020 г. в двора на Икономически университет – Варна, който през тази година навършва 100 години. Водещ на тържествената церемония беше зам.-ректорът по учебната дейност и акредитацията доц. д-р Силвия Благоева. Официални гости на събитието бяха Таня Петрова – народен представител; Лилия Христова – директор на Дирекция “Образование и младежки дейности” в Община Варна; председателят на Окръжен съд – Варна, Марин Маринов; председателят на Административен съд – Варна, Елена Янакиева; бивши ректори на висшето училище, студенти и родители.

  На тържествената церемония бяха  връчени отличията „Студент на годината“ и „Докторант на годината“.

  В обръщението си към първокурсниците Ректорът на ИУ-Варна  проф.д-р Евгени Станимиров постави акцент върху това, че в своя житейски и професионален път всеки разумен човек е добре да гледа поне в 5 посоки: НАЗАД – за да знае от къде е тръгнал, в какво е сгрешил и кое стои в основата на успеха му; НАДОЛУ – за да добие реална представа на какво е стъпил, къде е в момента, какво е постигнал, но и за да не се спъне по пътя; В СТРАНИ – за да вижда с кого се конкурира, но и кой е до него и го подкрепя; НАГОРЕ – защото дори да има надвиснали облаци, не трябва да се забравя, че над тях грее слънце и точно там са възможностите!

  От името на екипа на ИУ-Варна проф. Станимиров изрази сърдечна благодарност за подкрепата към университета  от страна на Министерството на образованието и науката, на областната и общинската администрация, на нашите партньори от бизнеса.

  Едно от посланията на проф. Станимиров към първокурсниците беше свързано с въпросите, които те си задават в момента по отношение на онова, което ги очаква. В тази връзка той сподели една мисъл от книгата с есета „Малкото е красиво“ на известния германо-британски статистик и икономист Ернст Шумахер. Той пише: „Навсякъде по света хората си задават въпроса: „Какво всъщност мога да направя?“ Отговорът е колкото прост, толкова и смущаващ. Ние можем да работим за подреждането на своята къща! Указанията, от които се нуждаем за тази работа, не могат да бъдат открити нито в науката, нито в технологията.Те могат да бъдат открити в традиционната мъдрост на човечеството“.

  Изводът е, че всички ние трябва да подреждаме своята къща, като не забравяме да се оглеждаме – назад, встрани, надолу, нагоре и най-вече напред, подчерта проф.Станимиров.

  Пожеланието ми към всички студенти, преподаватели и служители е да бъдат здрави, целеустремени, амбициозни, успешни и смислено различни. Желая здраве и успех на всички, ангажирани с благородното дело да образоват децата на България, с тези думи завърши приветствието си професор Станимиров.

  Първокурсникът приет с най-висок бал – Йосиф Николов приветства гостите и колегите си по случай новата академична година.

  Йосиф Николов

  Наградата ” Студент на годината ” за ОКС Магистър получи Михаил Димитров, един от най-успешните студенти на ИУ-Варна и носител на приза за четвърта поредна година. Михаил се обучава в магистърска програма “Корпоративни финанси”. Наградата в категория “Студент на годината ” за ОКС Бакалавър бе връчена на Анелия Недева, специалност Счетоводство и финанси. В категория “Докторант на годината “награден бе г-н Антонио Хаджиколев.

  Всички места по държавна поръчка в ИУ – Варна са запълнени. Кандидатстващите за учебната 2020/2021 година във висшето училище са били значително повече от определените места. За най-предпочитаните специалности са се конкурирали по повече от 8 – 10 кандидат-студенти за едно място, като минималният бал е над 22 (при 24 максимален). Сериозен интерес е отчетен и към специалностите с преподаване на английски език „Международен бизнес“ и „Бизнес и мениджмънт“. Специалност „Бизнес и мениджмънт“ ще стартира за първи път през тази учебна година.

  Първокурсниците ще имат възможност на 14 и 15 септември да опознаят своя университет по време на традиционните Информационни дни, организирани за тях.

  Учебните занятия за студентите 2, 3 и 4 курс ще започнат на 15.09.2020 г.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg