• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Малки шахматисти от 7 града се включиха в турнир в СОК “Камчия”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Някои от децата научили шахматните кодове преди да могат да четат и пишат

  Деца, получили първите си уроци по шахмат онлайн, бяха част от малките състезатели, които се включиха в шахматния фестивал, организиран в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ от Община Аврен и великотърновския шахматен клуб „Асеневци“.

  „Шахматът не пострада от коронавируса колкото другите спортове, но изолацията се отрази и на нас. Прекратени бяха всички турнири и занимания в клубовете, ала ние направихме онлайн платформа и започнахме да преподаваме дистанционно. Много от децата, които участват в турнира в „Камчия“ – като 6-годишния Макси, се учиха да играят шах пред компютъра. Някои дори още не можеха да четат и пишат, но се научиха да разчитат и изписват шахматните кодове“, разказа Цвета Галунова, която заедно с Даян Нинов тренира малките шахматисти в клуб „Асеневци“.

  За да се включат в празника на черно-белите фигури, край морето пристигнаха участници от 7 града в страната. Бъдещите гросмайстори се състезаваха отборно и в блиц турнири, а шампионите в умния спорт Даян и Цвета успяха да победят всички деца, родители и представители на комплекс „Камчия“ в атрактивен сеанс на едновременна игра на повече от дузина дъски. Като на празник, отличия имаше не само за победителите в турнирите, а за всички участници.

  „Очаровани сме от СОК „Камчия“. Сърдечно благодарим на Община Аврен и целия екип на комплекса за подкрепата и съпричастността им към каузата ни да популяризираме шахматната игра сред подрастващите, съчетавайки традиционния метод за провеждане на турнир с една по-интересна, лека, динамична и богата на събития програма“, признаха на финала организаторите от клуб „Асеневци“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg