• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пандемията застрашава постигнатият в Европа социален напредък
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Най-силно засегнати са най-уязвимите части на обществото, отбеляза еврокомисарят по труда и социалните въпроси Никола Шмит

  За икономическото възстановяване на Европа от ключово значение ще бъде да се постави фокус върху намаляването на различията, заяви еврокомисарят по труда и социалните въпроси Никола Шмит по повод последния доклад на ЕК за заетостта и социалното положение в ЕС, предава БГНЕС.

  Тази година докладът е изготвен под знака на пандемията от коронавирус, щетите от която ще бъдат отстранени най-ефективно, ако държавите-членки на ЕС използват в максимална степен решенията на цифровия и екологичен преход.

  Икономическото възстановяване трябва да бъде приобщаващо, справедливо и устойчиво, което ще засили социалната устойчивост на европейските общества.

  Това означава в центъра на усилията да бъде поставен човекът. За да се гарантира устойчивост, солидарност и сближаване, отговорът на ЕС трябва да се съсредоточи предимно върху заетостта, намаляването на неравенството и предоставянето на равни възможности, подчерта еврокомисарят.

  Пандемията застрашава постигнатия досега социален напредък, тъй като икономическият шок е по-голям от кризата през 2008 г., а най-силно засегнати са най-уязвимите части на обществото.

  Европейската комисия констатира, че въвеждането на минимално заплащане има положително влияние и настоява за подобряване на социалната еднаквост, както и инвестиране в социални мерки заедно с екологичния преход.

  Необходими са мерки за временно социално обезпечаване за безработица, за да се облекчат последиците от кризата. Естествено, колективните договори и социалният диалог имат положителен ефект върху справедливостта на работното място, подобряването на приходите и на условията на труд.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg