• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ВиК – Варна: За момента няма опасност от безводие във Варненско
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Засушаването през последните години доведе до намаляване на обема на водата в язовирите и реките. Проблемът е изключително сериозен по Черноморието и затова се търсят алтернативни източници за водоснабдяване на населените места. За проблемите с водата от месеци алармира и екоминистърът Емил Димитров.

  За момента няма опасност от безводие във Варна и областта, както се случи в Перник. Това казват от институциите, които са отговорни за осигуряването на питейна вода за над 1 млн. души, информира БНТ. На този етап Варна се захранва с вода от язовир Камчия и от изворите в Девня. Бургас също се захранва с вода от Камчия, но през последните месеци количеството вода, което се подава към Варна, е драстично по-малко, а за Бургас е повече. Причината е, че Бургас няма алтернативни източници на водоподаване.

  “Приетият бизнесплан за следващите 5 години ни дава перспектива, в която ние би следвало да взимаме 75-80% от язовир Камчия и около 20-25% от карстовите извори. Към настоящия момент водата, която взимаме, е 50% от Камчия и 50% от Девненските карстови извори и тя е достатъчна към настоящия момент”, заяви управителят на ВиК Варна инж. Валентин Вълканов.

  Според него сътресенията идват основно за ВиК, защото намаляването на водните количества от язовир Камчия довеждат до това, че дружеството, теглейки вода от карстовите извори на по-висока цена, трябва да плаща по-високи разходи, за да се компенсират тези разлики.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg