• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  4-годишна присъда за шофьор, причинил катастрофа с двама загинали
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Апелативният съд във Варна измени присъда, постановена от Окръжния съд в града и намали наложеното наказание на шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на две непълнолетни лица и средни телесни повреди на трето. Според въззивния съд, Асан Х. трябва да изтърпи 6 години лишаване от свобода, намалени с 1/3 до 4 години. Той е лишен от право да управлява МПС за срок от 7 години. Основният мотив е, че при инцидента водачът е претърпял тежка травма, довела до психическо заболяване.

  Делото пред първата инстанция е преминало при съкратено следствие, след признаване на фактите в обвинителния акт от подсъдимия. Това задължава всяка инстанция, разглеждаща казуса, да редуцира наказанието с 1/3.

  Асан е подсъдим за това, че на 6 август 2018 г. в отсечка между магистрала „Черно море“ и местност „Харамията“ край Варна, управлявайки лек автомобил е превишил разрешената скорост, вследствие на което е настъпила смъртта на момиче на 14 г и момче на 17 г., и е пострадало 15-годишно момиче. Подсъдимият и неговите трима непълнолетни приятели решили да пътуват от гр. Долни чифлик до Варна, за да се полюбуват на панорамната гледка към града над кв. Аспарухово. 19-годишният тогава шофьор управлявал автомобила с висока скорост и не се съобразил със забележките и молбите на спътниците си да намали. Никой от четиримата младежи не бил с предпазен колан. Вследствие на високата скорост и липсата на достатъчно опит като водач на МПС, Асан изгубил контрол над колата и тя излязла от пътното платно. При разрешени 90 км/ч младежът шофирал със 119 км/ч.Това според автотехническата експертиза е причинило произшествието.

  Първоинстанционният съд беше присъдил на Асан 12 години, което след редукция с една трета означава 8 години. Присъдата бе обжалвана от защитата пред Апелативния съд. Като основание бе изтъкнато влошеното здравословно състояние и добрите характеристични данни на подсъдимия. С оглед тежката черепно-мозъчна травма, получена при ПТП-то, въззивният съд назначи съдебно-психиатрична експертиза на подсъдимия. Според заключенията й, младият мъж страда от органично разстройство на личността, което е нелечимо и изисква пожизнено медикаментозно лечение. Съдът оцени това като смекчаващо вината обстоятелство.

  Решението на Апелативен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg