• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Британската банка HSBC позволила прехвърлянето на милиони по измамна схема
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Британската банка HSBC е позволила на измамници да прехвърлят милиони долари в целия свят. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на изтекли секретни данни. В тях се твърди, че финансовата институция е прехвърляла парите чрез американските си клонове в сметки в Хонконг през 2013 и 2014 г. Всичко това е ставало дори след като банката е научила.

  Ролята й в схемата за 80 милиона долара е описана в изтекли доклади за подозрителните й дейности. HSBC твърди, че винаги е изпълнявала правните си задължения да докладва за подобни дейности. Според документите измамната схема, известна още като схемата “Понци”, е започнала скоро, след като банката е била глобена с 1,9 милиарда долара за пране на пари.

  Адвокатите на измамените инвеститори твърдят, че финансовата институция е трябвало да реагира по-рано и да закрие сметките на измамниците. Аферата носи името “FinCEN“ и се базира на 2657 документа, включително 2121 доклада за подозрителна дейност от страна на различни банки. Тя показва как някои от най-големите финансови институции в света са позволили транзакции на мръсни пари на обща стойност 2 трилиона долара.

  Документите са придобити от Buzzfeed News и са споделени за анализ с група, която обединява разследващи журналисти от цял свят. Те показват как са се прали пари през едни от най-големите банки в света и как престъпници са използвали анонимни британски компании, за да укриват авоари.  Дойче банк (Deutsche Bank), една от назованите в разследването банки, коментира, че случаите в докладите, са „исторически проблеми“ и регулаторните органи са наясно с тях. Банката заяви, че случаите са разследвани и са постигнати споразумения с властите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg