• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Книги със 100-годишна история показа университетска библиотека (снимки)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Изложба „Златни страници от 100-годишния фонд на библиотеката“ е експонирана в читалнята на университетската библиотека в Икономически университет – Варна.Тя е посветена на 100-годишнината от създаването на висшето училище и библиотеката.

  Директорът на библиотеката Росица Заркова каза за Varnautre.bg, че библиотеката разполага с множество интересни и ценни книги, които ще бъдат експонирани във времето.  Тя изрази надежда, че тази изложба ще постави начало на хубава традиция, чрез която да се покажат и много други уникални издания.

  Библиотеката на Икономически университет – Варна е основана през 1920 г., заедно с основаването на Висшето търговско училище и е първото самостоятелно звено  в него. Библиотеката съхранява ценни книги от първата половина на 19 век, на български, френски, немски и други езици, основната част от фонда на Варненската търговско-индустриална камара, почти всички сборници-закони на Царство България, статистическите сборници от преброяванията на населението от най-старо време до днес, поредицата на Държавен вестник от бр. 1 и много други уникални издания.

  Университетската библиотека на Икономически университет – Варна разполага с фонд от над 350 000 тома книги, събирани и съхранявани в продължение на вековната й история. На изложбата са представени избрани ценни и интересни книги от края на 19 и началото на 20 век, както и публикации на първите професори, преподавали в университета по време на основаването му през 1920 година.

  Изложбата може да бъде разгледана до 23 ноември 2020 г.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg