• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Именуват улици във Варна на културни дейци
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Над 150 улици ще получат имената си след редовното заседание на общинския съвет

  Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет – Варна взе решение за наименуване на улици в селищните образувания „Телевизионна кула“, „Акчелар“ и „Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата“ . По този начин над 150 улици, които доскоро са били указвани чрез осеви точки, ще получат имената на актьори и дейци на културата, както и на географски и исторически обекти.

  Сред предложенията са имена като Христо Христов – дългогодишен актьор, изиграл над 120 роли в ДТ “Стоян Бъчваров“ – Варна, както и Станчо Станчев – режисьор във Варненския театър. Улици ще носят името на Братя Райкови – създателите на емблематичния детски театър „Щурче“ и Петър Попйорданов (Чочо Попйорданов) – известен наш театрален и киноактьор, носител на множество номинации и награди.

  Част от имената за СО „Акчелар“ включват това на българския театрален режисьор Стоян Камбарев, чието име носи и камерната сцена в ДТ “Стоян Бъчваров”. Присъства и името на Данаил Мишев, актьор с над 100 роли на сцената на Варненския драматичен театър – носител на орден „Кирил и Методий“ и две награди „Варна“. Ще има и улица Георги Русев – в памет на известния български актьор, носител на награда „Икар“ и „Аскеер“ за цялостно творчество. Други известни имена, които бяха приети са на българските актьори Виолета Гиндева, Григор Вачков, Кирил Господинов.

  Най-много -121 нови означение на улици ще има са в СО „Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата“. Те ще са на обекти с географско и историческо значение. По този начин, по начина на наименуване на улиците, селищните образувания ще се оформят като тематични гнезда.

  Решението ще бъде взето окончателно на заседание на Общински съвет-Варна.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg