• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Недекларираният труд у нас държи по-нисък процент спрямо страните от Източна Европа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay

  КНСБ настоява за изработване на единен национален показател, който да мери по-устойчиво спазването на социално-осигурителните права

  Недекларираният труд в България държи сравнително по-нисък процент, спрямо повечето членки от Източна Европа и е 16%. За сравнение – данните на Румъния – с 29% недеклариран труд и Полша – с 38%. Строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, леката промишленост и търговията са секторите с най-голям ръст нарушения. Недекларираният труд у нас е най-вече сред наемните работници – 97%, и съвсем малък процент сред самонаетите, отчетоха от КНСБ в Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд (21-25 септември).

  Според синдиката за справяне със сивия сектор и недекларирания труд ще помогнат мерки на държавата в посока опростяване на процедурите за бизнеса и различните административни стъпки.  Синдикатът настоява и за изработване на единен национален показател, който да мери по-устойчиво спазването на социално-осигурителните права, защото дори данните на Евростат са противоречиви.

  “От работата на светло зависят както личните ни трудови и осигурителни права, така и функционирането на жизненоважни области на обществения живот – здравната система, образователната система, системата на сигурността. Затова има смисъл да работим на светло, за да имаме заместващ доход, когато останем без работа, разболеем се или станем майки. За да има къде да се лекуваме и къде да учат децата ни”, апелират от КНСБ.

  Според синдикатите, все още високия дял на бедността и недостатъчният размер на разполагаемия доход на населението в страната са ключови мотиватори за съгласието за полагане на недеклариран труд от страна на работещите.

  Последиците от недекларирания труд са:
  – работниците изпитват физическа несигурност, несигурност на доходите,на работното място и на социалната защита; пропускат се и възможности за обучение през целия живот, за професионално развитие и преквалификация;
  – държавата отчита свиване на потока от данъчни и осигурителни вноски;
  – на индивидуално ниво – изключва работниците от защитата на трудовото право и социалното осигуряване;
  – на социално ниво – представлява опит да се отричат човешките права и особено достойните условия на труд;
  – на икономическо ниво – възпрепятстват се политиките, ориентирани към растеж, уврежда държавата поради липса на приходи, създава сериозни рискове за устойчивостта на европейския социален модел.

  Недекларираният труд е част от сивата икономика и гълта по 400 млн. на година от бюджета на страната, а делът на сивата икономика – по 23 милиарда годишно, припомниха от КНСБ. “Сивата икономика в България произвежда 23 милиарда лева, които са извън обхвата на публичните финанси и осигурителните системи”, заявиха от КНСБ .

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg