• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Джипси джаз и фюжън на „Откритие“ 2020
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Концертът на Hot Club De Plovdiv ще е на 29 септември, ще бъде записан и излъчен в аудио и видео вариант

  Един специален концерт за ценителите на джаза и особено на музикалното наследство на Джанго Райнхард е част от програмата на Международния музикален фестивал „Откритие“ през 2020 г. С акустичен концерт, вече традиция за фестивала, гостува джаз квартетът от Пловдив Hot Club De Plovdiv, стилово ориентирана към традициите на джипси джаза. На „Откритие“ във Варна Hot Club De Plovdiv ще представят специална програма, която включва джаз стандарти, произведения от класическата музика и народни песни в джипси джаз и фюжън аранжименти. Концертът ще е на 29 септември от 19.00 ч. в Концертно студио на БНР Радио Варна и ще бъде записан в аудио и видео вариант и излъчен по-късно в радио и телевизионния ефир и в социални мрежи.

  Квартетът Hot Club De Plovdiv е сформиран през 2013 г. от Петър Койчев (китара) – син на Веселин Койчев, лидер на легендарната българска джаз фоpмация „Бели, зелени, чеpвени“ и Любомир Толумбаджиев (цигулка), към които малко по-късно се присъединяват Момчил Ангелов (китара) и Христо Минчев (контрабас). Музикантите са обединени около автентичното звучене и виртуозността на Джанго Рaйнхард и Стефан Грапели. Музиката им е едновременно динамична и увлекателна, пътешествие през времето от класиката до златните години на джаза.

  Джипси джазът, известен също като цигански суинг, джаз мануш (на френски) или Hot Club Jazz, се заражда през 30-те години на ХХ век. За негов основател се счита френският китарист Жан Батист „Джанго“ Райнхард, който изпълнява джаз с елементи от традиционната циганска музика. Най-известната му формация, създадена през 1934 г. заедно с джаз цигуларя Стефан Грапели, е Quintette du Hot Club de France.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg