• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  „Градски транспорт – Варна“ понесъл най-тежко коронакризата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg

  Всички общински дружества отчитат финансови загуби по време на извънредното положение

  Неблагоприятното финансово отражение върху общинските дружества, в следствие на пандемията, бе обсъдено на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“. На него бяха разгледани и годишните им финансови отчети за 2019 г. Изрично внимание бе обърнато на негативния ефект върху приходите за 2020 г., причинен от COVID-кризата. Според управителите на дружествата тя е довела до нарушения в ритъма на работа при наличието на постоянни разходи и възникване на нови. В следствие на пандемията всички, без изключение, до момента отчитат финансови загуби. Най-тежък е ударът върху „Градски транспорт“, който в извънредното положение при драстичен спад на пътниците продължи да изпълнява социалната си функция и да осигурява транспорт за варненци.

  В следствие на COVID-кризата до момента всички дружества, без изключение, отчитат финансови загуби. Най-тежък е ударът върху „Градски транспорт“, който в извънредното положение при драстичен спад на пътниците продължи да изпълнява социалната си функция и да осигурява транспорт за варненци.

  „Дворецът на културата и спорта“, който традиционно отчита положителни финансови резултати, месеци наред остана затворен за спортни и културни мероприятия. В другото печелившо общинско дружество – „Обреди“, бяха преустановени или отложени във времето всички радостни ритуали.

  Финансовата 2019 година за общинските дружества е сравнително добра. Част от тях отчетоха положителни резултати, въпреки ръста на минималните осигурителни доходи за различните професии за страната и на класа за прослужено време, което наложи повишение на заплатите.

  През 2019 г. на печалба са „Пазари“, „Обреди“, „Дворецът на културата и спорта“. При „Пазари“ ЕАД въпреки извършената цялостна реконструкция през 2018 г на паркинга на Централен пазар и Рибна борба, което намира своето отражение върху приходите и разходите на дружеството през 2019 г., то отчита печалба от 372 000 лв. и увеличение на собствения капитал в абсолютен размер – 183 000 лв. Общинското предприятие „Обреди“ приключват годината с печалба от 7 000 лв. въпреки повишението в разходите с 387 000 лв. и преустановените дейности в следствие на решение на ВАС.

  С отрицателни показатели са отчетите на „Градски транспорт“, „Ученическо и столово хранене“, „Стадион Спартак“ ЕАД. При обществения превозвач има сериозно повишаване на разходите за персонал и осигурителни задължения с 1 500 000 лв. и за годината те достигат до 21 млн. лв. В същото време приходите от превоз на пътници, които са в размер на 22 479 хил. лв., не се променят съществено от нивото си от 2018 г. Дружеството приключва отчетния период с 3 341 000 лв. загуба.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg