• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ричард Алибегов: Намаленото ДДС буквално спаси ресторантьорския бранш
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Заради мярката 80/20 ние не освободихме служителите си. Ако тя не действаше, картинката в бюрата по труда щеше да изглежда по коренно различен начин. При 40-процентния спад на приходите, трябваше да освободим същия процент от персонал. Ние не го направихме“. Това заяви пред NOVA председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

  „Това, за което си стиснахме ръцете с държавата беше намаляване на ДДС. Това буквално спаси ресторантьорския бранш. Ние от своя страна вдигнахме минималната заплата на 800 лв., нещо абсолютно безпрецедентно за тази криза. Ако някога се случи нещо, служителите ще имат възможност да вземат по-голяма помощ“, допълни той.

  Алибегов информира, че от Министерството на труда и социалната политика са излезли със статистика, според която има 1/3 повече трудови договори в хотелиерство и ресторантьорство, в сравнение с 2019 г.

  България очаква зимен туризъм и е много тревожно случващото се в Европа, обясни Алибегов.

  Той прогнозира, че през зимата хората, които посещават заведенията и виждат, че се спазват мерките, ще продължат да го правят.

  „Ние трябва да започнем да живеем с този вирус. Очевидно няма да изчезне днес или утре. Бизнесът е необходимо да се нагоди към ситуацията. Затварянето на икономиката няма да допринесе за нищо“, смята още Алибегов.

  Според него на фона на нивата на високата заболеваемост в Европа, България се справя доста добре.

  По думите му ограничението на работното време е много по-лошо, отколкото да бъде затворено едно заведение.

  „Така не може да има предоговаряне с банки, наемат върви, разходите са същите, но се работи по-малко“, отбеляза Ричард Алибегов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg