• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненският окръжен съд остави в ареста молдовски гражданин
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Нанесъл умишлено и по хулигански подбуди тежка телесна повреда на друг молдовски гражданин, който по-късно починал

  Варненският окръжен съд определи мярка на неотклонение „задържане под стража“ спрямо молдовския гражданин Иван П. до приключване на същинското производство по екстрадицията му, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

  28-годишният мъж е бил обявен от родината си за международно издирване с червен бюлетин във връзка с издадена на 14.05.2019 г. Европейска заповед за арест (ЕЗА) от съда в град Кахул. Иван П. е роден в град Тараклия, Молдова. Срещу него се води наказателно производство, за това че на 08.03.2019 г. в родния си град нанесъл умишлено и по хулигански подбуди тежка телесна повреда на друг молдовски гражданин, който по-късно починал.

  Иван П. е бил задържан във Варна на 20.08.2020 г. от органите на Първо РПУ.

  За посочените престъпления в Наказателния кодекс на Молдова е предвидено наказание от 15 години лишаване от свобода.

  Престъпленията, за които се издирва Иван П. са наказуеми и по българското законодателство.

  Молдовският гражданин беше задържан временно за срок от 40 дни с решение на Варненския окръжен съд от 21.08.2020 г. Тогава пред съда той посочи, че пребивава в България от година и половина и живее на квартира във Варна, но твърденията не бяха подкрепи с доказателства.

  В днешното заседание съдебният състав като съобрази всички представени становища прецени, че искането за задържането на Иван П. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на молдовските власти за екстрадицията му.

  Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg