• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланика на Великобритания (снимки)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с посланика на Великобритания у нас Н. Пр. д-р Роб Диксън. Варна е вторият извънстоличен град, в който посланикът прави официално посещение, след връчване на акредитивните си писма.

  По време на разговорите кметът запозна своя гост с проектите за развитието на Варна – с потенциала на образователната система, като част от визията „Варна – Град на Знанието“, с идеите за преместване на пристанищната инфраструктура и социализирането на освободената територия, с изграждането на нова индустриална зона. Подчертана бе и добрата логистика на морската столица, тъй като Летище Варна поддържа 31 целогодишни дестинации. Иван Портних припомни, че Варна поддържа добри контакти с Ливърпул, а делегация от морската столица е била запозната на място с модела на Квартала на Знанието (The Knowledge Quarter) – за насърчаване на иновативни индустрии чрез развитие на образованието и науката. Специално внимание е било отделено и на интегрирането на местното пристанище в градската среда.

  Н. пр. д-р Роб Диксън изрази задоволство от добрите взаимоотношения между България и Великобритания и каза, че част от работата му се изразява именно в създаването на партньорства. Той подчерта, че Варна е чудесен град и приветства активното сътрудничество с Ливърпул. По време на разговорите бяха коментирани и въпроси, свързани с екологията и чистотата на въздуха. Посланикът запозна кмета с приоритите на Великобритания по повод 26-тата конференция на Обединените нации за климатичните промени, която ще се проведе в Глазгоу през 2021 г. Кметът Иван Портних посочи, че общината има инфраструктурни решения за намаляване на вредните емисии от автомобили, подменен е състава на автобусите от градския транспорт, осигурени са условия за стимулиране на електромобилите в синята зона, работи се и по проект за осигуряване на алтернативен транспорт, на финала е и проект за нова пречиствателна станция за отпадни води в курорта “Златни пясъци”.

  Посланикът сподели, че разбира защо толкова много британци са избрали Варна и района за свой дом и благодари на кмета и общината за сътрудничеството при смяната на документи от британски граждани. Кметът сподели, че се радва, че стотици британски студенти учат във Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg