• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  64% от българите са се отказали от обичайни покупки заради COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Очакваните разходи ще бъдат фокусирани върху учебната година (26%) и планирани ремонти в дома (16%)

  Пандемията е оказала негативно влияние върху работния живот на 54% от българите, показват данни от проучване за потребителските навици по време на COVID-19. Близо 63% от тях са запазили работното си място, но значително понижение е отчетено в месечните разходи (64%) и доходи (42%). От началото на епидемичната обстановка месечното потребление се е свило с 500 лв. (52%), което е сериозен показател за модификацията и на бъдещите покупателни разходи на българите.

  Мнозинството от отговорилите са се ограничили от посещаването на ресторанти (74%), пътувания и почивки (54%), фитнес и козметични процедури (37%), както и от закупуването на храни, които не са от първа необходимост (24%). Значителен брой анкетирани са се възползвали и от предишни спестявания (25%) и помощ от приятели или роднини (21%), за да покрият разходите си по време на COVID-19. Това са някои от любопитните резултати от пазарно проучване, проведено сред 1000 независими участници, анализиращо финансовите им навици. Изследването е на една от водещите компании за кредитиране в България, реализирано онлайн през август/ септември 2020 г. То включва 14 въпроса, като 80% от отговорилите са хора, които не са ползвали услугите на компанията.

  В него се отбелязва също, че бъдещото планиране на финансите вече е приоритет за близо 30% от българите, а очакваните разходи ще бъдат фокусирани върху учебната година (26%) и планирани ремонти в дома (16%).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg