• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  НОЩ: Потенциалният риск пред здравната система е недостатъчният персонал
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Към 30 септември е запълнен 10.5 % от капацитета от леглата в болниците за лечение на COVID-19 и 4% от леглата за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Това съобщи на първия от новите брифинги на Националния оперативен щаб здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

  Най-големият проблем пред страната ни остава недостатъчният брой медицински персонал, тяхната умора и фактът, че ежедневно нараства делът на заразените специалисти, подчетра още министърът на здравеопазването.

  Днес България отчете 286 нови случая за последното денонощие.На-много заразени има в Благоевград и Бургас. 837 са в болници, 44 от тях са в интензивни отделения. Под карантина са над 7 хил. души.Над 33 млн. души са заразени в световен мащаб, оздравели са над 23 млн., а над 1 млн. са смъртните случаи. За периода 11-24 септември България е на 25-то място от 31 страни по заболеваемост и на осмо място по смъртност.

  Предвид увеличаването на броя на заразените се удължи срокът на извънредната епидемична обстановка, припомни министър Ангелов.

  Според данните от 15 до 30 септември става ясно, че децата в детски градини с положителен тест са 12, броят на учениците – 117, учителите в детски градини – 14, учители в училище – 72, а общо 69 са заразените сред непедагогическия персонал. Под карантина са 4043 ученици, 116 учители от училища. Според думите на министър Ангелов  няма висока заболеваемост в детските градини и училищата.

  „Имаме обезпеченост от хирургически месеца за 3 месеца напред, а за специализирани маски – 17 месеца“, добави Ангелов. И допълни, че има достатъчно количества от препарата Ремдесивир, който помага в лечението на коронавирус.

  В отговор на въпрос защо голям брой от интубираните пациенти умират министър Ангелов посочи, че е важно на какъв етап е била потърсена медицинска помощ и какви са били придружаващите заболявания на заразения пациенти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg