• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф. д-р Мутафчийски:От маската не се умира, тя е шансът ни да изчакаме ваксина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Поне 15% не носят маските си както трябва.Излезе една статия за общите насоки какво трябва да направим, докато чакаме ваксините, за да не се разболеем. Шансът е носенето на маски. Носенето на маски намалява вирусния товар. Тези, които носят маски, поемат много по-малък вирусен товар, прекарват болестта по-леко и изграждат имунитет Това е доказано в азиатските страни.” Това каза началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на Национални оперативен щаб.

  Началникът на щаба даде пример с два круизни кораба – на единия са носили маски и 80% от заразените изкарват болестта без симптоми, докато при другия кораб, където не са носени маски, процентът бил обратния.

  „От маските не се умира, тя е шансът ни да изчакаме ваксина, важно е да се носят в затворени помещения”, каза още Мутафчийски. Генералът изтъкна, че въоръжените сили представляват един модел за поведение, който може да бъде репликиран в обществото. Във въоръжените сили разпространението на болестта все още е клъстерно и е под контрол. Общият брой на заразените е 96, в това число са медицинските сестри и лекари от ВМА, техният брой е 46. Имаме 10 заразени курсанти, които дойдоха заразени в училищата“, обяви началникът на Щаба проф. д-р Мутафчийски.

  Иначе страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо по смъртност в Европа, обяви от своя страна държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

  Кръвна плазма за лечение на COVID-19 е прелята на общо 19 пациенти в България, каза още проф.д-р .Венцислав Мутафчийски.

  Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов подчерта, че е важно да се спазват мерките, да иомаме изградени навици и да спазваме социална дистанция. „Не може да живеем цял живот с ограчения и затова трябва да свикнем с наличието на коронавирус.” Той отново подчерта, че маските в училищните коридори са задължителни.

  Ангелов нарече „несериозни“ твърденията, че маските намаляват количеството кислород на децата. Няма подобно потвърдено твърдение в медицинската литература, каза той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg