• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кметът на Варна се срещна с посланика на Италия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди. На разговорите присъстваха почетният консул на Италия във Варна- Антонио Таркуинио, и Димитър Стойнов – съветник по културните въпроси в консулството. Посещението е по повод приключването на мандата на дипломата.

  Кметът запозна посланика с важните за града проекти, сред които трансформирането на икономическия профил на морската столица към сектори с висока добавена стойност –иновации, модерно здравеопазване, дигитализация, с потенциала на образователната система, като част от визията „Варна – Град на Знанието“ , с проекта за нова индустриална зона. Н. Пр. Стефано Балди приветства идеята за съвместната работа между университети, община и бизнес, която, според него, ще допринесе за подобряване на икономическата обстановка в града. По думите му, Варна се развива успешно и е притегателен център за младите хора. Той приветства развитието на двустранното сътрудничество между Варна и градове от Италия.

  През последните няколко години това партньорството намира отражение по линия на международните проекти. Варна работи с Генуа и Палермо в рамките на проект „Интерактивни градове: Ефективно управление на градовете чрез дигитални инструменти, социални медии и съдържание, генерирано от потребителите“. Двата града са партньори и по проект „Европейски дигитални граждани“. Община Варна води активно сътрудничество с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт по линия на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. С помощта на дипломатическото представителство в града бяха организирани редица концерти на известни класически музиканти от Италия. Поредният такъв предстои на 20-ти октомври т.г., с участието на Марио Карбота, Енрико Казаца и La Magnifica Comunita. Концертът е посветен на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио Мерканданте.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg