• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Конфискуват половината имущество на 95-годишен лихвар от Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Главниците по отпуснатите заеми са в размер на 348 755,78 лева

  95-годишният Божимир А. беше признат за виновен от Варненския окръжен, че без съответно разрешение извършвал по занятие банкови сделки, като предоставял кредити с лихви и неустойки, съобщават от пресцентъра на съдебната институция. Престъплението е извършено като продължавано деяние.

  Обвиненията за получени значителни неправомерни доходи не бяха доказани и по тях подсъдимият беше оправдан от съда.
  95-годишният мъж беше оправдан и по обвинението, че е избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери, като затаил истина в подадените в ТД на НАП – Варна декларации за четири годинСъдът насочи вниманието, че доходите придобити от престъпна дейност подлежат на отнемане, а не на деклариране.

  Същите обвинения бяха повдигнати и спрямо 73-годишната приятелка на Божимир, с която той живеел на съпружески начала. Тя имаше и повдигнато обвинение за пране пари, според което сключвала сделки с имущество изнесено на публична продан на длъжници и закупила няколко имота с пари, за които знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. При проведеното съдебно следствие, в което бяха изслушани множество свидетелски показания и представените няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не намери доказателства за вината на Грета Т., тъй като нейните декларирани доходи са й позволявали да придобие въпросните имоти. Установено беше и че 73-годишната жена само е фигурирала в документите, но реално сделките са били сключвани от Божимир А., поради което тя беше оправдана и по всички останали обвинения.и. Според прокуратурата той не декларирал доходи, получени от престъпна дейност, като лихви и неустойки по предоставените заеми и с това избегнал установяването на дължимия данък.

  За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Божимир А. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, чието изпълнение бе отложено с 5 години изпитателен срок, както и конфискация на ½ от имуществото му.

  Божимир А. е роден в София, но живее във Варна, с медицинско образование, вдовец, неосъждан.

  Незаконната си лихварска дейност започнал още през 1997-1998 г. Най- активна е престъпната му дейност в началото на 2006 г. – 2009г., за която прокуратурата е открила документация. Парите, които давал на заем, били набавени изцяло в резултат на предходната му лихварска дейност.

  Заемите били давани на лица, за които бил уверен, че ще върнат парите, или разполагали с имущество, с което биха могли да удовлетворят вземанията си. Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните от подсъдимият условия – начин и срок на връщане, размер на исканата лихва, проценти месечна лихва извън определения годишен лихвен процент на БНБ, както и с неустойките за забавено връщане. „Кредитоискателите“ понякога подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение по сключения договор за заем или издавали в полза на подсъдимия запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.

  Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро с левова равностойност 348 755,78 лева.

  Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg