• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф. д.и.н. Иван Русев получи награда „Проф. Цани Калянджиев“ за високи постижения в науката
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Личен архив/ Varnautre.bg
  Снимка:Личен архив/ Varnautre.bg

  Професор д.и.н. Иван Русев получи награда „Проф. Цани Калянджиев“ за високи постижения в науката. Академичната награда на Икономически университет – Варна. му бе връчена на 1.10.2020 г по време на Тържествено събрание по случай 100-годишнината на Икономически университет – Варна, видя Varnautre.bg.

  Публична лекция на носителя на академичната награда „Проф. Цани Калянджиев“ за високи постижения в науката ’2020 г. проф. д.и.н. Иван Русев и представяне на монографичния му труд „Висшето търговско училище – Варна (1920 – 1945) и началото на висшето икономическо образование в България“ се състоя на 2.10.2020 г.

  Книгата представя историята на Висшето търговско училище – Варна (1920 – 1945 г.) в контекста на стопанското и културното развитие на страната (в частност на гр. Варна) в края на XIX и началото на XX в. В монографията са проследени предпоставките и условията за възникването на висшето икономическо образование в Европа и в България, първите опити в тази насока във Варна, свързаните с това институции и дейци, действията по създаването на Варненското Висше търговско училище, известно още като “Търговската академия”, неговото развитие през годините, статут и структура, финансиране, учебна дейност, студенти, преподаватели, библиотечен и сграден фонд. В заключителната част на книгата са предложени някои обобщения относно постиженията и проблемите на Висшето търговско училище – Варна и неговото място в образователното и общественото пространство на междувоенна България. Изследването е осъществено на базата на архивни документи от Централен държавен архив – София и Държавен архив – Варна, на мемоари и сведения от периодичния печат от епохата, на обемна научна литература.

  Професор д.и.н. Иван Русев е професор по история на България (стопанска история) в Икономически университет – Варна. Титуляр е на учебните дисциплини: „История на икономиката“ (стопанска история), „Европеистика“, „Глобализация“ за всички специалности в университета. Той е доктор на историческите науки след успешно защитена дисертация на тема: „Търговската модерност на Българското възраждане” в Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол” – БАН (2012 г.), доктор по история след успешно защитена дисертация в Института за исторически изследвания – БАН (1996 г.). Автор е на 8 монографии, на над 130 научни статии на български, френски, английски и немски език в сборници и периодики в България, Франция, Румъния, Турция и Полша, на 13 учебника за ВУЗ, съставител на научни сборници и др.

  Професор д.и.н. Иван Русев през 2019 г е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен” за изключителни заслуги при проучването и популяризирането на историята на Сливен и Сливенския край, в частност на стопанската история.Той е оценен и удостоен с наградата „Д-р Иван Селимински“ на Община Сливен за принос към историческата наука за 1999 г. На прага на новия век е отличен и с наградата на Съюза на учените в България за най-добър млад учен в областта на хуманитарните науки.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg