• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба “Преплетени теми” на Станимир Енчев представя галерия Графит
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  За творбите си авторът е използвал изхвърлени от морето дървета, корени, камъни, канапи, кости, кратуни, вълна и непотребни вещи

  Една много различна и въздействаща изложба ще бъде открита на 13 октомври от 18 часа в галерия “Графит”. Експозиция, която ни връща към корените, която ни кара да си задаваме въпроси… За пътя и смисъла…

  Изложбата “Преплетени теми” на Станимир Енчев може да бъде разгледана в малката зала на галерията до 23 октомври.

  „ПРЕПЛЕТЕНИ ТЕМИ“ е проект, в който разглеждам напреженията и динамиката в баланса, между редица социални процеси, като технологичното развитие, медии, екология, история, религия, семейство, любов, прошка, и умението на нашата култура да асимилира адекватно, тези процеси. Духът, като носител на нашата култура, успява ли да удържи идеята за човека, като част от една общност, която търси своята реализация и бъдеще във взаимовръзката с другите, или егоизмът, използвайки научния и технологичен прогрес, прокопава своите самостоятелни пътища, канали, пещери?

  „ПРЕПЛЕТЕНИ ТЕМИ“ е наблюдение върху процеси от нашето битие, на които им се обръща твърде малко внимание. Загледани в политика и дребнаво боричкане забравяме за останалите 98% от нашето богато, дълбоко и незаменимо съществуване.

  Работите ми са изпълнени с ирония, като съм се пазил критиката да не се превръща в обвинение, а оръжията ми са естетическата насладата и множеството конотации. Това е една игра подобна на театралното действие, където драмата е между материи и смисли.

  Техниките и способите за създаването на обектите са многобройни. Те са вдъхновени от това архетипно умение на човека(българина) да майстори, конструира, спасява себе си, семейството, народа си, чрез подръчни средства. За материали съм използвал изхвърлени от морето дървета, корени, камъни, канапи, кости, кратуни, вълна и непотребни вещи”, разказва авторът.

  Станимир Енчев е артист, завършил Националната академия за театрално и филмово изкуство в България. Създава пърформанси, театрални представления, видео арт, участвал е в международни танцови платформи, създава улични арт събития, издал е книга с поезия. Има две самостоятелни изложби, които са представяни в София, Варна и Каварна. Негови работи са представяни в Лондон и множество престижни интернет галерии. Създава светещи скулптури и сурови конструкции (както той ги нарича), използвайки предимно естествени материали. Дърво, камък, въжета, вълна, кости и други. Неговите творби представляват изключителен поглед към съвременния свят, съчетаващ ирония, нежно спокойствие и сурова дълбочина.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg