• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Женева гласува най-високата минимална заплата в света
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay

  След две седмици в Женева влиза в сила нова минимална заплата от 23 швейцарски франка на час (около 21 евро), която ще бъде най-високата в света. Като се имат предвид средно 41 часа седмично сред работниците в Женева, новата заплата възлиза на около 4086 швейцарски франка или около 3700 евро на месец, много над 2180 евро (12,1 евро на час), които получават работниците в страната с втората най-висока минимална заплата в света, Австралия, съобщава “Дойче Веле”.

  Новата минимална заплата беше одобрена миналата неделя на местен референдум, където инициативата „23 франка минимално“ получи подкрепата на 58,16 % от гласувалите, въпреки факта, че през 2011 г. те бяха отказали подобно предложение.

  Женева всъщност е третият швейцарски кантон (от 26), който одобрява тази цифра, вече е в сила в Юра и Нюшател, също във френскоговорящата зона в западната част на страната и която скоро ще бъде въведена и в италианоезичния кантон Тичино. В скоро време ще се гласува и в Базел. Швейцария няма национална минимална заплата, валидна в цялата федерация, за разлика от други съседни държави.

  Новата минимална заплата в Женева е в контраст с тази на Европейския съюз, където дори държава с висок стандарт на живот като Люксембург я определя на „само“ 2141 евро на месец. Тази на Ирландия, Холандия, Белгия, Германия и Франция варира между 1 706 евро и 1539 евро, показват данни на Евростат.

  От останалите само Испания надхвърля хиляда евро, с 1108 (цифра, подобна на 1 122 евро в САЩ). Италия, Кипър, Австрия и скандинавските страни – членки на ЕС (Финландия, Швеция и Дания) нямат национална минимална заплата.

  Новата минимална заплата може да увеличи нарастващата група гранични работници, над 180 000, които живеят в гранични райони на Швейцария във Франция, Италия или Германия, където разходите за живот са много по-ниски и преминават ежедневно границата, за да отидат до работните си места.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg