• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Никаква изненада: ЕП одобри резолюцията срещу България
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка БГНЕС

  Евродепутатите не пожелаха в документа да се говори за обвиненията към президентските съветници и съмненията в шпионаж

  С 358 гласа „за“, 277 „против“ и 56 „въздържали се“ – Европейският парламент прие резолюцията за върховенството в закона в България.

  В резултата от гласуването няма нищо изненадващо и се потвърждава разликата от около 80 гласа в полза на привържениците на документа, зад който открито стоят двама българи в ЕП – Радан Кънев и Елена Йончева. Въпреки опита да се редактират текстовете на дуото, в крайна сметка евродепутатите отказаха в декларацията да бъдат записани и шпионските скандали с руски пратеници у нас, както и обвиненията към двама президентски съветници.

  От ЕНП категорично обявиха, че не подкрепят декларацията. В изявление на нейния заместник Естебан Гонсалес Понс се казва, че някои парламентарни групи са превърнали документа в партиен инструмент.

  „Този текст e неточен, неподплатен в някои отношения и някои от точките почти нямат нищо общо с наболелите проблеми. В текста се призовава за продължаване на механизма за сътрудничество и проверка, въпреки индикациите на Комисията, че България може да бъде извадена от него на базата на постигнатия напредък“, заяви евродепутатът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg