• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Цените на петрола тръгнаха надолу
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Котировките на петрола поеха надолу тази сутрин в Азия след седмица с големи печалби, до които доведе браншовата стачка в Норвегия, повишила перспективата за спад с 25 процента на доставките от водещия производител, предаде “Ройтерс”.

  Референтният за Европа сорт Брент от Северно море поевтиня с 9 цента до 43,25 долара за барел, след като вчера цената му скочи с над 3 на сто.

  Американският лек суров петрол изгуби 5 цента от стойността си и един барел се търгуваше за 41,14 долара за барел в днешната азиатска електронна сесия. Вчера и този контракт се обезцени с над 3 процента.

  И двата сорта са напът да отчетат 10-процентова седмична печалба – първата от три седмици. Възходящата тенденция бе предизвикана от перспективата за по-оскъдно предлагане на суровината при прекъсване на производството в Северно море заради протестните действия на норвежките петролни работници.

  Това би могло да засегне близо един милион барела на ден суров петрол, предупреждават от Ей Ен Зед Рисърч (ANZ Research).

  Норвежката петролна компания и представители на служителите ще се срещнат днес с назначен от държавата посредник в опит да сложат край на стачката, която заплашва да лиши страната от около една четвърт от добива на петрол и газ.

  Наблюдателите на пазара се готвят и за въздействието на урагана Делта върху производството в САЩ. До момента там е спряна близо 1,5 милиона барела дневна продукция.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg