• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Станимир Енчев: Изкуството е моят протест срещу безразличието
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Творбите ми са опит за разговор с публиката – с чувствителната, любопитна, критична публика  – признава авторът, дни преди откриването на изложбата му “Преплетени теми” в галерия “Графит” във Варна

  Станимир Енчев е артист, завършил Националната академия за театрално и филмово изкуство в България. Създава пърформанси, театрални представления, видео арт, участвал е в международни танцови платформи, създава улични арт събития, издал е книга с поезия. Негови творби са представяни в Лондон и множество престижни интернет галерии. Създава светещи скулптури и сурови конструкции (както той ги нарича), използвайки предимно естествени материали – дърво, камък, въжета, вълна, кости и др. 

  “Преплетени теми” е озаглавена изложбата на Станимир Енчев, която ще бъде открита на 13 октомври от 18 часа в галерия “Графит” във Варна и може да бъде разгледана в малката зала на галерията до 23 октомври . Това е втората среща на автора с варненската публика, през миналата година негови творби са представени в Социалната чайна. “Преплетени теми” е експозиция , която ни връща към корените, която ни кара да си задаваме въпроси… За пътя и смисъла… 

  – Кои са преплетените теми във Вашата изложба и кое е посланието, което искате да предадете на публиката чрез нея?
  – Опитвам се да живея с отворени очи, да се съпротивлявам на инерцията, която ме кара да бъда безразличен… Към всичко… И тази обречена битка, са творбите, които сътворявам. От безбройните неща, които срещам ежедневно, някои успяват да пробият дебелата ми кожа и да си намерят място в моя свят. Това е някаква мултимедийна и многоцветна картина, калейдоскоп от на пръв поглед несъвместими неща, които създават симбиози помежду си и ме карат да реагирам.

  – Мислите ли за публиката докато творите или по скоро давате израз на своя вътрешна потребност?
  – Всичките ми творчески жестове са породени от едно изначално чувство за самота. Те са стремеж за утоляване на една неутолима самота… В този смисъл, всичко което правя е някакъв опит за разговор… За смислен и вълнуващ разговор с една хипотетична публика… Чувствителна, любопитна, критична, жива…

  – Вие се занимавате с различни форми на изкуството – от провокативни арт инсталации до поезия, музика и театър. Как битуват заедно във Вашето съзнание или просто всяка е проявление на Вашето вдъхновение с различни изразни средства?
  – Искам и се опитвам да говоря за света в жива форма. Да противостоя на опита на политическото говорене да превземе цялото ни битие със самочувствието, че може да го изговори цялото. До колкото мога, правя поезията да е адекватен израз на реалността. Независимо от формата в която мога да я разпозная и интерпретирам.

  – По скоро модерни или по скоро връщане към миналото са Вашите творби?
  – Това е моят личен фолклор. Иска ми се да вярвам, че това е човешки мост, на който краката му са забити в земята, а тялото му се е разтегнало, до толкова че косата му се вее в облаците.

  – Кое Ви провокира да се занимавате с този тип изкуство, как достигнахте от хип-хопа до арт инсталациите, в които не рядко вдъхвате нов живот на непотребни вещи?
  – Някакво неудовлетворение, неспокойствие, несъгласие. Едно генерално НЕ, което не е свързано със сътворението, а по-скоро с мен самия. Човекът.

  – Какво ще посъветвате хората, които се колебаят дали да се посветят на изкуството, водени от максимата, че музикант къща не храни?
  – Съветвам ги, да не слушат някой, който им дава съвети.

  – Пътувал сте по света, коя от чуждите култури Ви вдъхнови най-силно?
  – За да разбереш нещо от чуждата култура, първо трябва да си разбрал нещо от собствената си, а аз съм голям лаик в собствената си. И въпреки, че съм пътувал, познанията ми за другостта са повърхностни и ми помагат до толкова, че да не прекалявам със самонадеяността си. Искрено се вълнувам от необятната вселена на православието.

  – Защо избрахте галерия Графит, за да представите творчеството си пред варненската публика?
  – Всеки творец би се гордял да се изложи в галерия Графит.

  – Какво Ви дава и какво Ви отнема решението да се занимавате с изкуство?
  – Отнема ми една любов, дава ми друга… Отнема ми пари, понякога ми дава… Отнема ми време, дава ми смисъл… Отнема ми безсмислието и ми дава време…

  – Какви отзиви най-често чувате за Вашите творби и влияете ли се от мнението на хората за тях?
  – На повечето хора, които присъстват на мои акции им личи, че са получили нещо от мен. Много от тях, не знаят как да го изразят, нито как да ми го върнат, някои дори се дразнят, че са ми станали длъжници.

  – Имате ли в дома си Ваши произведения, подарявате ли ги на приятели?
  – Нямам толкова приятели.

  – Какво си пожелавате да Ви се случи оттук нататък?
  – Интересен театрален проект. Скоро.

  ПОЛИНА ПЕТРОВА

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg