• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф.д-р Радостина Александрова:Ясни са някои от препаратите, които повлияват COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  През последните 9 месеца науката направи много голяма крачка напред

  Науката направила крачка напред по отношение на лечението на коронавируса. Това заяви в студиото на “Денят започва” вирусологът проф. Радостина Александрова. Вече са ясни някои от препаратите, които повлияват болестта. Един от методите, при който се внасят антитела, произведени по биотехнологичен път, е бил приложен при лечението на американския президент Доналд Тръмп.

  Завръщането ни към нормалния начин на живот е една от причината да увеличението на случаите с COVID напоследък, коментира проф. Александрова. От шестте описани варианти на вируса няма връзка между техните различия и смъртността. Имунитетът се запазва поне до 4 месеца.

  “Вярвам, че човешкият организъм трябва да може да се справи с този вирус. Входна врата за този вирус има не само в белия дроб, в дихателната система, но и на други места – мозъкът, сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците. В момента вече има регистър, създаден от лекар в цял, свят, в който се отбелязва връзката между диабета и вируса. Много въпроси има с това отношение още”, заяви проф. д-р Радостина Александрова, вирусолог.

  “През последните 9 месеца науката направи много голяма крачка напред в биологията и поведението на вируса и това се отрази на неговото лечение. Протоколите са различни от тези в началото. Вече знаем за Ремдесивир, Дексаметазон, те бяха одобрени за приложение при хора с COVID.

  По-любопитни са монохроналните антитела, които са произведени не в организма, а по биотехнологичен път, и които разпознават вируса и му пречат да се свърже с клетката и да предизвика инфекциите. Една такава комбинация от две антитела – Регенерон, беше включена в терапията на американския президент Доналд Тръмп. Бързам да поясня, че лекарите предупредиха, че е приемал и други лекарства”, коментира още вирусологът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg